Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obratite pažnju

Nije bezazleno: Boja vašeg nokta može puno otkriti o zdravlju!

Shutterstock
03.07.2023.
u 11:30

Svaka promjena na noktima ukazuje na određeni zdravstveni problem koji ne biste smjeli ignorirati

Kada nešto nije u redu s vašim zdravljem, jedan vidljivi znak je promjena boje noktiju. Zdravi nokti imaju ružičastu nijansu i ravnomjerno su obojeni. Abnormalna boja varira ovisno o uzroku, koji može biti problem koji utječe na nokte ili stanje negdje drugdje u tijelu. Evo nekoliko primjera što može dovesti do promjene boje noktiju, piše Reader's Digest

Blijedi nokti: Blijedilo na noktima zapravo opisuje vrlo svijetlu podlogu nokta, odnosno tkivo ispod nokta. Ovakva promjena može ukazivati na anemiju i smanjenje broja crvenih krvnih stanica, odnosno eritrocita zbog čega bi trebali napraviti analizu krvi. Anemija je uzrokovana niskim željezom u krvi i zato je važno promijeniti prehranu i obogatiti je svježim povrćem, ciklom, mahunarkama i crvenim mesom.

VEZANI ČLANCI: 

Zeleni nokti: Ono što je poznato kao "sindrom zelenog nokta" često je uzrokovano vrstom gljivične infekcije koja se naziva pseudomonas.

Smeđi nokti: Nokti mogu postati smeđi od upotrebe nikotina, laka za nokte ili čak kemoterapije.

Crveni nokti: Modrica zbog ozljede može dio nokta pretvoriti u ljubičastu boju. Crvene ili ljubičaste pruge također mogu biti posljedica krvarenja od pukotina (malo krvarenja koje se javlja ispod nokta).

Crni nokti: Teška infekcija pseudomonasom ili modrice česti su uzroci, ali postoji i mogućnost melanoma. Crni nokat treba pregledat dermatolog. 

Žuti nokti: Zadebljanja na noktima najčešće se javljaju na nožnim prstima, a popraćena su i žutilom. Ovakve promjene karakteristične su za gljivične infekcije koje se najčešće proširuju po cijeloj površini nokta.

Modri nokti: Modra boja ispod površine nokta znak je da vašem tijelu nedostaje kisika. Uzrok mogu biti bolesti dišnih puteva ili krvožilnog sustava. Modrilo ispod nokta može biti uzrokovano i lošom cirkulacijom i izlaganju vrlo niskim temperaturama, ali primijetite li ovakve značajne promjene svakako se konzultirajte s liječnikom.

Bijele linije na noktima: Horizontalne bijele linije preko cijele širine nokta, a koje se pojavljuju na više prstiju, zovu se Muehrckeove linije, a mogu ukazivati na manjak proteina i drugih nutrijenata, ali i bolesti bubrega te abnormalnosti na jetri. Primijetite li ovakve promjene dnevnu prehranu obogatite proteinskim namirnicama poput mesa i jaja, a ako stanje nokta nakon mjesec dana ostane nepromijenjeno, potražite pomoć.

Nokti vam pucaju, listaju se ili ne mogu izrasti? Možda nesvjesno radite neku od ovih pogrešaka!

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije