Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUTOVANJE U PROŠLOST

Nezaboravan viteški trodnevni turnir u Svetvinčentu

Svetvinčenat
10.08.2014.
u 16:52

U noćnoj bitki za Kaštel koristili su se katapulti, trebuchete i vatrene kugle, vatrene strijele i topovi. Posebnost ovogodišnjeg programa proširena je gastronomska ponuda unutar Kaštela koja će, nadaju se organizatori, postati tradicija na festivalima u Savičenti

Vremeplovi i uprizorenja događaja iz povijesti, oživljavanje legendi i tradicijskih zanata sjajan su način kako obogatiti turističkuponudu. Pioniri ovakvih projekata, Rabljani fjerom, a koja se temelji na autentičnim dokumentima i odredbi Velikog vijeća Raba od 21. srpnja 1364. godine, posjetiteljima otoka žele predstaviti svoju bogatu i slavnu prošlost, razvili su do te mjere da je ona nagrađena “Plavim cvijetom” Hrvatske turističke zajednice.

Otočani u tri dana, kostimiranim predstavama pokušavaju što vjerodostojnije prikazati život svojih predaka. Varaždinci su prvi put špancirali 1999. godine, a svoj jedinstveni Špancir fest nadogradili u jedinstveni Festival dobrih emocija koji okuplja puno više od kostimiranih šetača - od žonglera do zanatlija, umjetnika, glazbenika i sjajnih koncerata. Vitezovi oživljavaju i šibenski povijest, stari Rimljani ponovno ‘ljetuju’ u Umagu i na Danima antike u Puli.

Potpuno hedonizmu predali su se koprivnički vitezovi, kmeti, dame i obrtnici jer se ondje - na Renesansnom festivalu - od svih povijesnih spektakala - najbolje jede. Subotina po starinski u Buzetu, manifestacija je inspirirana izvornom tradicijskom pučkom feštom, sajmom koji se pod nazivom Subotina, također je vrijedna odlaska u srce Istre. Ove godine biti će, očekuje se, posebno atraktivna i posjećena. Odličan način da se prikaže bogata prošlost, atraktivni prikaz, vrhunske replike kostima, puno truda ove je godine uloženo i na jugu Istre u Svetvinčentu, odnosno kako domaćini kažu - Savičenti.

Srednjovjekovni grada i njegov kaštel ovog su vikenda bili živa pozornica života s kraja 13 stoljeća. Na Placi i Žlinji borili su se vitezovi, igrale scene iz života mjesta, plesali srednjovjekovni plesovi, a takmičili su se vitezovi i u konjičkom turniru. Dame i vitezovi, konjanici, žongleri vatrom, barjaktari dočekali su sve koji su željeli zaviriti iza zidina Kaštela i sudjelovati u srednjovjekovnoj zabavi koja je okupila 14 udruga iz Hrvatske i susjednih zemalja. Gotovo 200 kostimiranih sudionika sudjelovalo je u spektaklu. Iz Italije su stigli Sbandieratori e Musici di Fornovo Taro, a njihovi nastupi su vrlo atraktivni i rijetko viđeni na našem području. 

U noćnoj bitki za Kaštel koristili su se katapulti, trebuchete i vatrene kugle, vatrene strijele i topovi. Posebnost ovogodišnjeg programa proširena je gastronomska ponuda unutar Kaštela koja će, nadaju se organizatori, postati tradicija na festivalima u Savičenti. Pridružio se vitezovima i poznati chef Tomislav Gretić koji je ostao dosljedan srednjovjekovnim načinima pripreme hrane. Ovogodišnja poslastica bio je vepar na ražnju.

 I za kraj ... kakav bi to srednjovjekovni tulum bio da se ne spali - barem jedna vještica kojoj je glave došlo spletkarenje i čaranje :)

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije