Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Neplodnost i vaginalna flora

Foto: PR FOTO
1/3
29.08.2023.
u 12:57

Znanost pokazuje da vaginalna flora bogata laktobacilima omogućuje 10 puta veću šansu za uspješno začeće i porod

Čak 10-15 % parova reproduktivne dobi pogođeno je neplodnošću. U jednakom omjeru neplodnost je posljedica ženskog, muškog ili zajedničkog čimbenika, a za sve parove koji se s njom suočavaju predstavlja frustrirajuću prepreku do željenog cilja – njihove bebe. Osim definiranih uzroka neplodnosti poput oštećenja jajovoda, smanjenog broja spermija, hormonalnih uzroka, životne dobi i dr., u zadnje vrijeme provode se brojna znanstvena istraživanja o povezanosti mikrobioma i neplodnosti.

Zašto mikrobiom?

Mikrobiom predstavlja zajednički naziv za sve mikroorganizme koji žive na našem i unutar našeg tijela. Njihov ukupni broj je 10 puta veći od sveukupnog broja naših stanica. Mikroorganizmi su prisutni na koži (kožni mikrobiom), u ustima (oralni mikrobiom), u crijevima (crijevni mikrobiom), ali i u vagini (vaginalni mikrobiom).

Kad se govori o (ne)plodnosti, najčešće se spominje vaginalni mikrobiom ili vaginalna flora. Znanstvena istraživanja uspjela su pokazati kako je sastav i stabilnost vaginalne flore različit kod trudnica i žena koje nisu trudne te ukazuju na utjecaj vaginalnog mikrobioma na plodnost i rađanje. Naime, sastav vaginalne flore može biti jedan od uzroka neobjašnjive neplodnosti.

Vaginalna flora – ključ plodnosti

Vaginalni mikrobiom sastoji se od oko 250 različitih vrsta bakterija. Rodnica i endometrij nastanjeni su bakterijama koje mogu značajno utjecati na plodnost žene. Istraživanja su pokazala da se mikrobiom kod većine zdravih žena sastoji od preko 90 % laktobacila, „dobrih bakterija“ koje imaju zaštitnu ulogu. Prisutnost drugih mikroorganizama ili nedostatak laktobacila može znatno smanjiti plodnost.

U rodnici mora postojati minimalno 80 % određenih laktobacila kako bi žena mogla zatrudnjeti. Šanse za trudnoću tada iznose čak 76 %. Ukoliko laktobacila ima manje, žena ima samo 6 % šanse ostati trudna. Znanost pokazuje da vaginalna flora bogata laktobacilima omogućuje 10 puta veću šansu za uspješno začeće i porod.

Foto: PR FOTO

 

Kako do dragocjenih laktobacila?

Odgovor je jednostavan – popijte ih!

Možda vam se javlja pitanje zašto popiti dobre bakterije za vaginalnu floru i kako uopće bakterije dođu do vaginalnog područja? Odgovor je jednostavan – to je prirodan put kolonizacije bakterija kod čovjeka. Od početka života, unos bakterija kroz usta jedini je prirodan način na koji bakterije nastanjuju ljudsko tijelo, pa tako i vaginalno područje. Točno znaju svoje odredište u ženskom tijelu i u vrlo kratkom vremenu pronalaze svoje mjesto. Naime, iz rektuma, koji služi kao spremnik za korisne laktobacile, ove vrijedne bakterije putuju do njima najugodnijeg staništa za život - do vagine.

Izvor dobrih bakterija svakako je fermentirana hrana, ali i probiotici, odnosno sinbiotici.

Nadoknadite vrijedne laktobacile

Što se tiče odabira probiotičkih pripravaka, preporučuje se birati one koji slijede kriterije kvalitete Svjetske zdravstvene organizacije, a prvenstveno one znanstveno dokazane.

Jedan od takvih dodataka prehrani je OMNi-BiOTiC® FLORA plus+. Predstavlja sinbiotik (probiotik + prebiotik) koji se uzima oralno i sadrži 4 bakterijska soja čije je djelovanje dokazano kliničkim studijama na Sveučilišnoj bolnici u Beču. Specifična su po tome što su prirodno dio zdrave ženske vaginalne flore, imaju sposobnost nastanjivanja u vaginalnom području, gdje nadoknađuju nedostatak laktobacila, što ima brojne pozitivne učinke za žensko (vaginalno) zdravlje. Preporučuje se ženama svih dobnih skupina, uključujući žene koje planiraju trudnoću, trudnice, dojilje i žene u (peri- i post-) menopauzi.

Dodatna dobrobit je to što ga i ženin partner može piti, s obzirom da su laktobacili važni i za muško zdravlje – kvalitetnom spermom dominiraju upravo laktobacili.

Stoga, na putu do bebe posegnite za dobrim bakterijama koje život znače!

Foto: PR FOTO

 

Detaljnije o proizvodu: https://omni-biotic.hr/proizvod/omni-biotic-flora-plus/

Više o ostalim proizvodima Instituta AllergoSan pronađite na www.omni-biotic.hr, a proizvode možete nabaviti u svim bolje opremljenim ljekarnama te odabranim DM prodavaonicama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije