Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pripremite se za zimu

Neophodna zimska oprema za vaš automobil: Ovo su stvari koje biste trebali imati sa sobom

shutterstock
02.11.2023.
u 09:30

Tamne noći, hladna jutra puna mraza, zaleđene ceste i iznenadne snježne padaline neke su od opasnosti s kojima se vozači suočavaju dok kreću na svoja putovanja, a najbolji savjet koji vam itko može dati jest da budete spremni.

Zima je za nekoliko tjedana i to godišnje doba može biti izazovno iz mnogo razloga, ali jedna od važnijih stvari je da budete sigurni da je vaš automobil spreman za sve ozbiljne hladnoće koje bi mogle prijetiti. Tamne noći, hladna jutra puna mraza, zaleđene ceste i iznenadne snježne padaline neke su od opasnosti s kojima se vozači suočavaju dok kreću na svoja putovanja, a najbolji savjet koji vam itko može dati jest da budete spremni, prenosi Mirror.

To znači provjeriti radi li vaš automobil dobro, jesu li vam tekućine dolivene i gume u dobrom stanju - ali postoji i nekoliko bitnih stvari koje biste trebali imati u vozilu kako biste bili sigurni i spremni za sve moguće situacije. Ovdje je pregled osnovne opreme koja vam je potrebna za zimu:

VEZANI ČLANCI: 

Strugalica leda: Možda imate jednu u svom hodniku, ali također morate imati jednu u svom automobilu tijekom hladnijih mjeseci, jer se prozori vašeg automobila mogu vrlo brzo zalediti ili zamagliti u jakim hladnim udarima, pa je bitno osigurati da ih očistite prije polaska na put. Strugalice za led jedno su od najboljih rješenja, ako vam ne smeta malo rada. Sprejevi za odmrzavanje djeluju dobro i brzo, ali dugotrajna uporaba kemijskih sredstava za odleđivanje može biti loša za vaš lak.

Vožnja s ograničenim vidom, uzrokovana ledom ili kondenzacijom na vašem vjetrobranskom staklu, može rezultirati novčanom kaznom i tri boda na vašoj prometnoj dozvoli. Stoga se pobrinite da imate nešto pri ruci.

Potpuno napunjen mobitel: Očito, mobilni telefon može biti spas ako imate problem dok ste vani. Možda je u pitanju kvar ili ste zaglavili u snijegu. Ali, svi znamo kakva može biti moderna tehnologija i znamo da se baterije mogu vrlo brzo isprazniti, posebno po hladnom vremenu. Stoga je važno imati punjač u automobilu. Neki automobili će imati USB utičnicu, tako da sve što trebate je kompatibilni kabel, ali postoji dobar izbor punjača koji se spajaju na utičnicu za upaljač u automobilu, a oni mogu biti snažniji. Brzo punjenje može biti važno ako ste u škripcu.

Počela je sezona zamagljenih stakala u automobilima: Pogledajte kako ih brzo i jednostavno odmagliti!

Topla odjeća: Ako vam se automobil pokvario na izoliranom mjestu i ne možete pokrenuti motor da se zagrije, vrijedi imati plan za nepredviđene situacije kako biste spriječili hladnoću. Tako je jednostavno staviti dodatni kaput u auto, ili deku, ili čak samo šal i rukavice.

Hi-vis odjeća: Ako ipak morate izaći iz automobila, bilo da čekate pomoć ili možda očistite snijeg, morate biti viđeni. S manje dnevnih sati zimi, vrlo brzo može pasti mrak, pa će jakna ili prsluk s visokom vidljivošću značiti će vas drugi vozači moći uočiti. Čak je i samo kaput jarkih boja bolji nego ništa.

Lopata za snijeg: Možda se čini da zadnjih godina ne pada tako često snijeg, ali kada se dogodi, lopata za snijeg mogla bi spasiti život. Naravno, teško je sa sobom nositi veliku lopatu, ali postoje mnogo malih prijenosnih koje vam mnogu pomoći.  Ako krećete na put od kuće i morate brzo raščistiti prilaz, posao će vam biti puno lakši ako se poslužite i metlom. Držati bilo kakvu lopatu i dobru metlu na dohvat ruke tijekom zime stvarno je dobra ideja.

Hrana i grickalice: Pretinac za rukavice dobro je mjesto za držanje grickalica za održavanje razine energije i šećera u krvi pod kontrolom. Proteinske žitne pločice izvrstan su izbor i lako se spremaju. Nekoliko čokoladica i nekoliko boca vode dobro će vam poslužiti ako iz bilo kojeg razloga zapnete.

VEZANI ČLANCI: 

Sol za odleđivanje: Ovo je definitivno nešto što vrijedi imati u svom automobilu. Posipajte malo soli po površini i ne samo da će početi topiti led, već će pružiti i privremenu zaštitu od stvaranja leda. Kod kuće, staviti ovo na svoj prilaz stvarno je dobra ideja, ne samo za vas i vašu obitelj, već i za svakoga tko vam dođe u posjet.

Lanci za snijeg: Ovo se može činiti ekstremnim korakom, ali to bi mogla biti razlika između povratka kući i provođenja noći u hladnom automobilu. Lanci za snijeg ili čarape za snijeg lakše se postavljaju nego što mislite i stvarno vas mogu izvući iz neugodne situacije. Također bi mogle biti potencijalna slamka spasa ako vas kod kuće zatrpa snijeg i morate hitno negdje otići. Iako, vrijedi zapamtiti, kada je vrijeme loše, putujte samo ako morate.

Nosite odgovarajuću obuću: Ovo zvuči očito, ali krenuti na snježno putovanje sa samo parom talijanskih mokasinki stvarno je glupo. Možda biste željeli izgledati dobro kad stignete, ali dobra je ideja imati pri ruci dobar komplet čizama.

Trokut upozorenja za hitne slučajeve: Ovo je stvarno jeftin, ali vrlo učinkovit način upozoravanja u prometu koji se približava da postoji opasnost iza ugla. Postavite trokut upozorenja 45 metara od svog vozila, na istoj strani ceste, i bit ćete dodatno osigurani. Samo budite oprezni kada ga stavljate i mičete.

Uže za vuču: Kvalitetno uže za vuču kompaktna je stvar koju možete pospremiti bilo gdje i možda vam nikada neće zatrebati, ali ako vam ikada zatreba, blagoslovit ćete dan kada ste ga kupili. Provjerite je li dobro, osigurajte da ostane suho i uvijek zabilježite gdje se nalazi ušica za vuču vašeg automobila.

GALERIJA: Prije odlaska na odmor, stavite kovanicu u zamrzivač. Razlog? Bit ćete nam zahvalni

1/4

Krokodilke: Automobilski akumulatori stvarno trpe u hladnijim mjesecima, a prazan akumulator može vas iznenaditi. Ponovno ih pokrenuti može biti relativno lako, ali ne ako pri ruci nemate krokodilke. To je nešto za što se svaki vozač nada da mu nikada neće trebati, ali kada zatreba onda shvatite da se u njih isplati uložiti.

Pumpa za gume: Ovo nije samo potrepština za zimu, to je nešto što uvijek vrijedi imati pri ruci.  Ponekad su probušene gume jednostavno previše uništene i zato su nam potrebne rezervne gume ili setovi za popravak, ali ako se vaša guma prazni dovoljno sporo, dobra pumpa za napuhavanje guma možda bi vas mogla odvesti kući ili barem do najbližeg mehaničara.

Pribor za prvu pomoć: Još jedna bitna stvar za automobil koju biste trebali nositi tijekom cijele godine. Nikad ne znate kada bi vama ili nekom od vaših putnika mogao zatrebati pribor za prvu pomoć, stoga nema razloga da ga ne ponesete sa sobom. Oni su široko dostupni - velike su šanse da biste ga mogli nabaviti u najbližem supermarketu.

Ručna svjetiljka: Mračne noći nisu nimalo zabavne, pogotovo ako ste zapeli negdje u mraku. A svjetiljka je mala, jeftina i vrlo zgodna stvarčica koju treba imati pri ruci. Mnogi od nas ovih dana imaju jednu na svojim pametnim telefonima, ali nisu idealne za korištenje zimi, a dobra svjetiljka i dalje je vrlo vrijedan dodatak na svakom putovanju.

Rezervne žarulje za automobil: Vjerojatno ćete se više voziti po mraku tijekom zime zahvaljujući kraćim danima, pa je još važnije provjeriti rade li vam sva svjetla - ne samo da nije sigurno imati jedno ugašeno, već je i protuzakonito. Držite rezervne dijelove u autu kako biste bili sigurni da možete sigurno stići kući.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije