Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobro je znati

Nemojte ih bacati: Ovo su dokumenti koje ćete trebati do kraja života!

Shutterstock
20.09.2023.
u 11:30

Postoje neki važni dokumenti koje je potrebno čuvati do kraja života u originalu

Prema podacima njemačke tvrtke Bitkom, svaki građanin kod kuće ima oko osam fascikla u kojima arhivira dokumente. Dobra je vijest da ne morate zauvijek čuvati svaki račun i da je digitalna kopija dovoljna za mnoge stvari. No, postoje neki dokumenti koje je potrebno čuvati do kraja života u originalu, piše Fenix

To su: izvod iz matične knjige rođenih, krsni list, vjenčani/razvod braka ili ako postoji dokument kojim vas Crkva razrješuje braka, oporuka, potvrda o nasljedstvu, smrtovnica članova obitelji, medicinski nalaz, potvrda o obuci, potvrda o završetku školovanja, referenca posla, dokumenti za obračun mirovine, iskaznica socijalnog osiguranja, dokaz o vlasništvu kuće i polica životnog osiguranja.

VEZANI ČLANCI:

Postoje dokumenti koji su važni i moraju se čuvati samo određeno vrijeme, nakon čega se mogu baciti. To su: ugovor o radu: Čuvajte ga do sljedećeg posla, nakon toga je dovoljna digitalna kopija.

Dokumenti koji se moraju čuvati najmanje 30 godina: sudska presuda, sudski nalog, spisi predmeta, isprave za ovrhu, osobni stečaj.

Dokumenti koji se moraju čuvati 11 godina: procjena poreza (digitalno), dokumenti povezani s iznajmljivanjem (digitalni), obrtnički račun za najam (digitalni).

Dokumenti koji se moraju čuvati 5 godina: obrtnički računi za novogradnju ili prenamjenu (digitalni)

Dokumenti koji se moraju čuvati 3 godine: izvodi računa (digitalni), računi zbog zastare (digitalni), ugovor o najmu i primopredajni zapisnik do 3 godine nakon iseljenja zbog zastare (digitalno), čuvajte potvrdu osiguranja do 3 godine nakon isteka ugovora, obično su dovoljne digitalne verzije.

Dokumenti koji se moraju čuvati 2 godine: obrtnički računi zbog jamstvenih prava (digitalni), potvrde o vlasništvu nad kućom (digitalne), kupoprodajni ugovori (digitalni), računi (digitalni).

Dokumenti koji se moraju čuvati 1 godinu nakon primitka porezne obveze: potvrda o donaciji (digitalna), bankovni izvod o kapitalnoj dobiti (digitalni), potvrda o porezu na dohodak (digitalna), obračun plaća (digitalni).

Znanstvenici objasnili što se od kojeg roditelja nasljeđuje: Od majke inteligencija, ali i ćelavost!

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije