Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
alergije

Nemojte da vas zavaraju simptomi prehlade, zbog nekih treba zatražiti i liječničku pomoć

Little girl is blowing her nose
06.04.2015.
u 09:05

Ono što nekome riješi problem, drugome ne mora pomoći, pa treba odgonetnuti koji točno pelud smeta

Sezona peludnih alergija počinje pojavom toplog vremena i viših temperatura nakon zimskog perioda.

Mnogi zbog prehlade posumnjaju na alergiju, a mnogi se s alergijskim simptomima nadaju da je riječ o prehladi. Kako razlučiti o čemu je riječ?

– Simptomi alergije često oponašaju prehladu. No, ako traju dulje od deset dana, pojave se u sezoni peludi, ponavljaju se te ako imate i članove obitelji koji imaju alergoloških tegoba, vrlo je moguće da se radi o alergiji – kaže dr. Silvije Šegulja, voditelj Odjela respiratorne rehabilitacije djece u crikveničkoj Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Thalassotherapia.

– Dileme oko odlaska liječniku ne smije biti ako se pojave ozbiljniji simptomi. To su, recimo, situacije kad se pojavi osip po tijelu poput koprivnjače, a jedan od mogućih simptoma je i otežano disanje. Osoba s blažim oblicima alergije mogu si i sami olakšati poteškoće. Kod blažih alergija simptomi su kihanje, curenje prozirnog sekreta iz nosa, svrbež i crvenilo očiju i nosa, a ponekad i glavobolja. Takve je probleme moguće spriječiti ili ublažiti preventivnim izbjegavanjem alergena ili pripravcima koji se mogu kupiti i bez recepta.

No – kaže dr. Šegulja – prije no što se posegne za terapijom, valja znati da nema univerzalnog rješenja za svaku osobu.

– Ono što nekome riješi simptome, drugome uopće ne mora pomoći. Preparati i lijekovi koji se nude širokog spektra, od antihistaminika koji sprečavaju ili ublažavaju simptome kočeći pretjeranu reakciju imunosustava na alergen do prirodnih preparata, kao ulje crnog kima koje može potpomoći pozitivne procese u imunološkim procesima ako se nekoliko mjeseci prije počnu uzimati.

Zato je važno savjetovati se s liječnikom, pokušati odgonetnuti koji točno pelud smeta i ciljano djelovati u točno određeno vrijeme i s određenim lijekovima i dozama – kaže naš sugovornik.

>>Alergije – zbog duge zime čeka nas veća koncentracija peludi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije