Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obratite pažnju

Nemate želju za seksom? Možda je problem u ovih nekoliko stvari!

Shutterstock
03.01.2024.
u 21:02

Izbjegavanje seksualnog odnosa može rezultirati emocionalnom nevoljom, sramom i niskim samopoštovanjem

Seks ima snažan utjecaj na mnoge aspekte dobrobiti: to je jedna od naših najosnovnijih fizioloških potreba. Seks hrani naš identitet i ključni je element našeg društvenog života. No, milijuni ljudi provedu barem dio svoje odrasle dobi bez seksa.

Ovo izbjegavanje seksualnog odnosa može rezultirati emocionalnom nevoljom, sramom i niskim samopoštovanjem – kako za osobu koja izbjegava seks, tako i za partnera koji je odbijen, piše Inverse.  Postoji nekoliko stvari koje mogu utjecati na vaš libido, a evo koje su to. 

VEZANI ČLANCI:

Bolest štitnjače: Hipotireoza je stanje u kojem štitnjača ne radi dovoljno zbog čega može doći do seksualne disfunkcije. Zbog ometanja proizvodnje hormona, neke žene dožive vaginalnu suhoću zbog kojeg je seksualni odnos neugodan. Iako ovo stanje manje pogađa muškarca, svejedno može uzrokovati preuranjenu ili zakašnjelu ejakulaciju.

Menopauza: "Za vrijeme menopauze dolazi do smanjene proizvodnje estrogena zbog čega dolazi do valunga, znojenja i vaginalne suhoće - sve to može ometati motivaciju za seksom", kaže Sjevernoameričko udruženje za menopauzu. Uz to, može doći do smanjene proizvodnje testosterona s godinama. Manjak tog hormona uzrokuje niski libido i kod muškaraca i kod žena.

Stres i umor: Stalan osjećaj zabrinutosti i previše posla može štetiti i ženama i muškarcima kad govorimo o libidu. Umor također može uzeti maha na libidu.  "Mnoge su žene zadovoljne svojim vezama i seksom, ali su jednostavno preumorne i pod stresom da bi osjećale želju za spolnim odnosom", objasnila je Laurie Mintz, profesorica psihologije.

VEZANI ČLANCI:

Lijekovi: Određeni lijekovi također mogu utjecati na libido, a posebno ako osoba uzima nekoliko terapije. Lijekovi za depresiju, kontracepcijske tablete, opioidni analgetici i antihistaminici mogu uzrokovati nuspojave povezane sa smanjenom željom za seksom. Naime, neki utječu na disbalans hormona pa osobe teže dosežu orgazam i imaju promjene u raspoloženju. Potrebno je iskreno razgovarati s liječnikom kako biste pronašli bolju opciju.

Pušenje i alkohol: Pretjerani unos alkohola i cigareta tijekom dužeg perioda može utjecati na libido pa i impotenciju. Alkohol također smanjuje šanse za trudnoću, a posebno kod žena koje već imaju problema s plodnošću. Smanjenje pušenja i ispijanja alkoholnih pića te kvalitetniji način života može drastično pozitivno utjecati na libido.

Ljubite li se dovoljno? Evo koliko sekundi poljubac treba trajati za sretan brak...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije