Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jaki zubi...

Nedovoljno žvakanje hrane vodi u demenciju

rajcica
Photos.com
16.10.2012.
u 15:57

Možete li zagristi jabuku? Ako je odgovor potvrdan, vjerojatno ćete i u starosti zadržati svoje mentalne sposobnosti

Koliko dobro prožvakate hranu prije nego što progutate zalogaj? To bi se posebno trebali preispitati stariji jer kod njih postoji veći rizik od kognitivnih oštećenja ne žvaču li dovoljno, pokazala je nova studija instituta Karolinska i sveučilišta Karlstad.

U istraživanju je sudjelovalo 557 ljudi iz Švedske starijih od 77 godina, a pronađena je znatna povezanost između gubitka zuba i problema sa zagrizom, primjerice jabuke, s kognitivnim oštećenjima, prenosi Huffingtonpost. Jedan od razloga za poteškoće može biti manji broj zubi, ali i slabljenje funkcije mišića za pokretanja čeljusti što dovodi do smanjenja protoka krvi u mozak, tvrde istraživači.

– Bilo da starije osobe žvaču prirodnim zubima ili protezom, to može znatno pridonijeti kognitivnoj sposobnosti, sve dok nemaju problema sa zagrizom – pišu znanstvenici.

I pranje zuba je važno

Još jedno nedavno istraživanje pokazalo je da zdravlje zuba i pravilna oralna higijena imaju velik značaj u sprečavanju demencije. Loše navike pranja zuba povezane su sa 65 posto većim rizikom od demencije kod žena i 22 posto kod muškaraca za razliku od onih koji su svoje zube čistili propisno.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije