Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zanimljivo

Nedostatak interesa za seks i niski libido mogu biti opasni po zdravlje, kaže novo istraživanje

Shutterstock
18.02.2023.
u 00:30

Studija, koja je analizirala medicinsku dokumentaciju i odgovore na ankete, smatra se među prvima koja je proučavala povezanost između libida i smrtnosti

Studija objavljena u časopisu PLOS One sugerira da muškarci s niskim libidom imaju gotovo dvostruko (1,82 puta) veću vjerojatnost da će pretrpjeti ranu smrt. Istraživači sa Sveučilišta Yamagata proučavali su više od 20.000 ljudi - 8.558 muškaraca i 12.411 žena - u Japanu više od desetljeća, kako bi ispitali veze između seksualnog interesa i smrtnosti od "svih uzroka", uključujući kardiovaskularne bolesti i rak, piše NY Post

Sedam mjesta gdje svaka žena želi da je ljubite, a ni jedno nisu - usne!

1/7

Studija, koja je analizirala medicinsku dokumentaciju i odgovore na ankete, smatra se među prvima koja je proučavala povezanost između libida i smrtnosti.

- Iako se seksualna aktivnost i seksualno zadovoljstvo smatraju korisnima za psihološko zdravlje i dobrobit u starijim skupinama, povezanost između seksualnog interesa i dugovječnosti nije istražena - rekli su autori studije.

Sudionici su zamoljeni da ispune ankete o seksualnim interesima tijekom zdravstvenih pregleda. Oni koji su prijavili nedostatak seksualnog interesa uglavnom su bili stariji, vjerojatno su više pili, imali su dijabetes, manje su se smijali, imali su neke varijacije psihičkih tegoba i postigli su nižu razinu obrazovanja.

Rezultati su pokazali da su muškarci stariji od 40 godina, koji su imali nizak libido, imali 1,94 puta veću vjerojatnost da će umrijeti od raka i 1,36 puta veću vjerojatnost da će umrijeti od bolesti srca. Znanstvenici vjeruju da je seksualni nagon muškaraca smanjen zbog loših životnih navika.

- Na temelju ovih rezultata, nagađamo da bi održavanje seksualnog interesa moglo biti povezano s pozitivnim psihološkim blagostanjem, posebno među muškarcima - rekli su znanstvenici. 

Istraživači su nadalje zamijetili da, iako su žene dvostruko češće prijavljivale niži libido nego muškarci, nisu pronašli vezu između toga i smrtnosti. Rezultati su ostali isti čak i nakon pripisivanja varijabli kao što su pušenje, uporaba alkohola, indeks tjelesne mase (BMI), temeljna zdravstvena stanja i razine tjelovježbe. Znanstvenici nisu mogli objasniti zašto postoji povezanost između libida i dugovječnosti; no stalni nedostatak seksualnog interesa može biti znak loših navika koje povećavaju rizik od kroničnih bolesti, poput pušenja, pijenja ili prejedanja, tvrde istraživači.

Rezultati su podržali ideju da je zdrav seksualni život dio onoga što vodi boljem ukupnom zdravlju. Dobrobiti seksa uključuju bolji san, jačanje imunološkog sustava, smanjenje depresije i tjeskobe te pomaže zdravlju srca. 

S obzirom na to da je studija bila usmjerena na mali dio populacije u jednom dijelu Japana, rezultati se možda neće odnositi na ostatak svijeta.

- Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se razjasnili mehanizmi koji leže u osnovi preventivnih učinaka seksualnog interesa na smrtnost. Ovo otkriće ima implikacije na važnost seksualnog interesa za povećanje dugovječnosti u ovoj populaciji -  rekli su znanstvenici.

Bračni par psihologa: "Ako želite da vam veza uspije, svaki dan radite ove tri stvari"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije