Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBRO JE ZNATI

Ne možete prestati štucati? Liječnik tvrdi da ove metode zaista funkcioniraju

Shutterstock
29.09.2022.
u 07:00

Puno stvari može dovesti do štucanja; veći obrok od uobičajenog, nagle promjena temperature, čak i gazirani mjehurići u soku, objasnio je stručnjak.

Iako je na prvu možda i smiješno, štucanje brzo vama i svima oko vas postane vrlo iritantno, a može se činiti i kao da nikad neće prestati. Štucanje je uzrokovano nenamjernim stezanjem dijafragme; mišića koji odvaja prsa od trbuha i ima važnu ulogu u disanju. Navedene kontrakcije dijafragme dovode do kratkotrajnog zatvaranja glasnica, zbog čega nastaje zvuk poznat kao štucanje, piše Real Simple.

Želite unositi više vlakna u organizam? Pojačajte ove namirnice:

1/10

- Puno stvari može dovesti do štucanja. Primjerice, veći obrok od uobičajenog, nagle promjena temperature, pa sve do gaziranih mjehurića u soku. Alkohol, dim cigarete i progutani zrak, primjerice tijekom žvakanja žvakaće gume, također su vjerojatni uzročnici. Čak i osjećaji stresa i nervoze mogu izazvati napad štucanja - objasnio je gastroenterolog Roshini Rajapaksa, na NYU Langone Medical Center.

U većini slučajeva štucanje traje samo nekoliko minuta ili sati. Kada traje više od 48 sati poznato je kao uporno štucanje, a kada traje više od 30 dana naziva se neukrotivim štucanjem. Trebali biste posjetiti liječnika ako vaše štucanje traje više od nekoliko dana, jer ono ne samo da može početi ometati jelo, spavanje i psihičko stanje, već može signalizirati i skrivene zdravstvene probleme.

Štucanje većinom nestane samo od sebe u razumnom vremenskom roku bez ikakve intervencije, no ako vam se dogodi da slučaj štucanja traje nekoliko sati, plašenje ili jedenje šećera neće baš djelovati. Liječnik Rajapaksa, tvrdi da postoji nekoliko stvari koje možete isprobati kako biste zaustavili štucanje. Ponekad pijenje hladne vode ili grgljanje iste može pomoći, jer stimulira stražnji dio grla, a nekim ljudima pomaže i zadržavanje daha. Ono što također može pomoći je ocat, odnosno kiselina octa pomaže zaustaviti štucanje. Progutajte 1 do 2 žličice, a zatim popijte čašu vode.Osim octa, možete koristiti i limun, koji također pomaže zbog svoje kiselosti, te kamilicu i đumbir. 

Ako vam štucanje postane neugodno i bolno, ili ne nestane samo od sebe, liječnici vam mogu propisati lijekove za opuštanje mišića koji mogu pomoći. 

Što jesti za život bez boli i upala? Stručnjaci otkrivaju koje namirnice uključiti u prehranu:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije