Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pokazalo istraživanje

Ne izbjegavajte maslac! Zdraviji je od šećera ili škroba

maslac
Foto: Thinkstock
30.06.2016.
u 15:02

Međunarodna grupa stručnjaka je na temelju devet istraživanja u kojima je praćeno zdravstveno stanje 6,5 stanovnika iz 15 zemalja ustanovila da se redovno konzumiranje manje količine maslaca ne može povezati s kardiovaskularnim oboljenjima, moždanim udarom ni dijabetesom, odnosno da ima minimalan utjecaj na mortalitet, razvoj kardiovaskularnigh bolesti i razvoj dijabetesa

Rezultati opsežnog istraživanja provedenog u 15 zemalja na 6,5 milijuna ljudi pokazali su da umjerena konzumacija maslaca nema izravne veze s obolijevanjem od kardiovaskularnih bolesti te da ovu namirnicu ne treba demonizirati niti je u potpunosti izbaciti iz prehrane. 

Znanstvenici, koji su rezultate studije objavili u časopisu Plos One, kažu da je maslac puno bolji izbor u prehrani od šećera ili škroba. 

Međunarodna grupa stručnjaka je na temelju devet istraživanja u kojima je praćeno zdravstveno stanje 6,5 stanovnika iz 15 zemalja ustanovila da se redovno konzumiranje manje količine maslaca ne može povezati s kardiovaskularnim oboljenjima, moždanim udarom ni dijabetesom, odnosno da ima minimalan utjecaj na mortalitet, razvoj kardiovaskularnih bolesti i razvoj dijabetesa.

U razdoblju u kojemu je praćeno zdravstveno stanje ispitanika umrla je 28.271 osoba, među kojima 9783 od posljedica kardiovaskularnih bolesti, a 23.954 zbog dijabetesa tipa 2.

Sudionici studije dnevno su prosječno konzumirali oko 14 grama maslaca, što odgovara jednoj jušnoj žlici. 

– Osobe koje dnevno konzumiraju veću količinu maslaca, najčešće vode nezdrav način života, no povezanost između maslaca i srčanih bolesti općenito je prilično neutralna – kažu liječnici s bostonskog Sveučilišta Tufts te poručuju da maslac u prehrani ne treba demonizirati na način da ga se u potpunosti izbaci kao namirnicu.

S druge strane, ne treba ni pretjerivati s dnevnim količinama. Ističu da je maslac za zdravlje manje štetan od šećera ili škroba koji se svakodnevno i u velikim količinama unose u organizam u pecivima ili krumpiru.

Podsjećaju da su šećer i škrob povezani s većim rizikom od obolijevanja od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, a njihove su posljedice po zdravlje štetnije i veće nego one što ih ostavlja konzumacija nekih margarina ili konzumnih ulja bogatih dobrim masnoćama poput sojina, kanolina, lanena ili maslinova ulja. Također ističu da spomenuta i slična ulja u usporedbi s maslacem, škrobom i šećerom smanjuju rizik od obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti. 

>>Što je ghee maslac i zašto bismo ga trebali konzumirati češće? Evo odgovora...

Komentara 3

TH
than
00:24 01.07.2016.

A kakve veze ima maslac sa secerom i skrobom ?!?!?! Zamjena sigurno nije...

AO
admini_obrišite_si_mami
15:38 30.06.2016.

Kopipejstanje, iz površnih usa/gb tabloida, o rezultatima istraživanja s rezultatima po principu "tko da više" kao večernjakov vrh ponude "stručnih" članaka...

SE
Secli
15:48 30.06.2016.

Toliko je zdrav da ga ni muhe ne žele jesti,a muhe vole svakakva govn..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije