Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Radite li i vi ovo?

Naš “običaj”: Hrvati otkrili koje slatkiše dobivene na poklon samo prosljeđuju dalje

Shuttershock
28.12.2021.
u 11:32

"Moji roditelji to rade još od kada sam bio klinac... Bajadera se uvijek poklanjala dalje."

Kada se ide nekome u goste ili pakiraju darovi, običaj je pokloniti neki slatkiš, ali nerijetko se velike čokolade, praline i bombonijere "vrte u krug" među susjedima, prijateljima i rodbinom jer ih onaj, koji ih dobije, ni ne otvori, već samo "proslijedi" dalje. Ako je suditi po komentarima na društvenoj mreži Reddit, na ovu temu, moglo bi se reći da je to već postalo pravi običaj na našim prostorima.

"Koji slatkiš dobivate na poklon i nikada ga ne jedete, već ga samo proslijedite dalje nekom drugom na poklon?", otvara temu jedan korisnik i odmah daje svoj odgovor: "Za mene je to Bajadera. Nisam fan njenog okusa i trenutno ih imam par koje sam dobio na poklon. A i uvijek dobro dođe nekom drugom za poklon jer im je cijena visoka, a ljudima se svidi kada potrošiš koju kunu na dar."

Jedan korisnik kaže da se ova navika "prakticira" u njegovoj obitelji od kada zna za sebe. "Roditelji bi dobili Bajaderu i sakrili je od nas djece negdje. Onda bi ju dali nekom drugom na poklon i tako bi Bajadera putovala godinama između obitelji... Siguran sam da smo istu Bajaderu barem dva-tri puta dobili natrag kao poklon kroz godine."

"Tako se to radi sve dok bombonijerama ne istekne rok trajanja", zaključuje jedna osoba.

Čokolada s puno šećera i premalom količinom kakaa kao i bilo koja noisette odmah po dobivanju, kažu mnogi, idu u vrećicu za poklone i čekaju nekog novog vlasnika jer su "potpuno bez veze".

Ovo su pokloni koje nitko ne želi dobiti za Božić: Jeste li koji od njih našli pod svojim borom?

Još jedan slatkiš koji kruži okolo su bombonijere s likerima poput Griotta, a odmah iza njega je čokolada s pepermintom. 

"Ja volim Bajaderu ali Griotte su mi odurne, kao i bilo što s grožđicama. Te čokolade s grožđicama i suhim voćem uvijek dalje poklanjam. I one neke ledene kocke. Fuj.", iskreno će jedan korisnik.

Na popisu su se našle i voćne napolitanke, gumeni bomboni i bilo koji slatkiš koji sadrži marcipan.

Ipak, u moru onih koji slatkiše samo poklanjaju dalje, ima i korisnika koji kažu da to nikada ne rade iz više razloga: neki pojedu što god dobiju jer uživaju u slatkom, a nekima je neugodno da se isti poklon vrti među bliskim ljudima jer će kad-tad netko primijetiti da je u njegove ruke došlo ono što je zapravo poklonio nekom drugom.

 Što majke najviše žele dobiti za poklon? Možda ćete se iznenaditi

1/6

Komentara 3

NO
nordic
12:50 28.12.2021.

Ja kad bi poklanjao, uvijek bi pazio da bi stvarno nekom se svidjelo, a ne ono tipa, šalji dalje. Baš bez veze! A meni ne mora niko šta ni nosit, nek ste vi meni svi zdravi i to je to. pozd

KO
Kološanin
13:52 28.12.2021.

Jedini gori poklon od bombonijera su gotovi buketi "cvijeća" kupljeni kod cvjećara. U njima su obično 3 cvijeta prelomljenih stabljika i hrpetina grmlja, zelenjave, papirnatih mašni, vrpca i plastične mreže.

Avatar Asterix
Asterix
13:51 28.12.2021.

Griotte smažem odmah. Ništa ne prosljeđujem, nije pristojno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije