Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zanimljivo

Napuštanje svadbene zabave, motorne pile i orasi: Ovo su neobični svadbeni običaji širom svijeta!

Shutterstock
16.06.2023.
u 11:30

Dok vas neke svadbene tradicije i običaji mogu odbiti, drugi vas mogu zaprepastiti, a neki se čak mogu činiti pomalo uvredljivima

Svaki par slavi svoju ljubav na svoj način, no u većini slučajeva postoje neke tradicije. Bez obzira na to gdje se nalazite, bračne tradicije, poput mnogih drugih, ne samo da se razlikuju od mjesta do mjesta diljem svijeta već vas mogu zaprepastiti svojom apsurdnošću. Iako se vjenčanja razlikuju diljem svijeta, zajednička je ideja širenja ljubavi i sreće. Dok vas neke svadbene tradicije i običaji mogu odbiti, drugi vas mogu zaprepastiti, a neki se čak mogu činiti pomalo uvredljivima. Bit ćete iznenađeni što se događa na dane vjenčanja diljem svijeta. Evo nekih od najčudnijih bračnih tradicija diljem svijeta, piše Khush Mag

Njemačka: Mladenka i mladoženja rabe motorne pile. Njemački mladenci uživaju u tradiciji poznatoj kao Baumstamm Sägen, gdje se od para očekuje da prepili trupac na dva dijela. Budući da je to zadatak koji treba izvršiti dvoje ljudi, Baumstamm Sägen simbolizira snagu para dok se suočava s izazovima u svom braku.

VEZANI ČLANCI:

Rumunjska: U Rumunjskoj, ako mladenka nestane prije vjenčanja, ne znači da je ostavila svoga dragog. Naprotiv, tradicija je da mladenku "otmu" prijatelji i obitelj prije vjenčanja. Da bi vratio nevjestu, mladoženja mora platiti otkupninu za nju, to može biti putem romantičnih gesti ili punjenja njezine čaše šampanjcem.

Italija: Mladencima se daruju orasi. Mnogi od nas misle da su konfeti raznobojni komadići papira, međutim, na talijanskom se "confetti" odnose na zašećerene bademe. Uzvanici vjenčanja dobivaju ih na dar i običavaju ih bacati na mladenku i mladoženju. Ali sada su zamijenjeni korijandolima, dugačkim šarenim papirnatim vrpcama.

Kenija: Otac pljuje na mladu. Ako idete na vjenčanje u Keniju, nemojte se šokirati ako vidite mladenkina oca kako pljuje na njezinu haljinu za sreću. Za narod Maasai u Keniji pljuvanje po nekome smatra se iskazivanjem poštovanja. U nadi da neće propasti brak, pljuvanje je u dobroj vjeri.

VEZANI ČLANCI: 

Indija:  U tradicionalnom hinduističkom vjenčanju običaj je da mladoženja skine cipele prije nego što sjedne za pheras. U to se vrijeme održava tradicija Joota Chupaija. Riječ je o ritualu u kojem mladenkine djeveruše i sestrične kradu cipele i skrivaju ih. Kako bi dobio cipele natrag, mladoženja mora podmititi žene gotovinom da ih vrate prije završetka ceremonije.

Kina: Mladenka prakticira ritual plakanja. Dok je puštanje nekoliko suza na ceremoniji vjenčanja posvuda uobičajeno, u nekim dijelovima Kine mladenka mora vježbati plakanje. Mjesec dana prije obreda očekuje se da će mladenka plakati jedan sat svaki dan. Deset dana nakon obreda pridružuje joj se majka, a deset dana nakon toga pridružuje se i mladenkina baka. Poznat kao Zuo Tang u zapadnoj pokrajini Sichuan, ritual datira iz doba zaraćenih država u Kini kada je majka princeze Zhao briznula u plač na svom vjenčanju.

Japan: Ispijanje vina na vjenčanju ne zvuči previše bizarno, no u Japanu povijesna tradicija san-san-kudoa zahtijeva da obitelj pije usklađeno. Prvo mladenka i mladoženja otpiju svaki po tri gutljaja sakea iz tri ravne čaše, nakon čega to čine njihovi roditelji povezujući tako obitelji.

GALERIJA: Pet stvari koje o svom vjenčanju ne biste trebali otkrivati na društvenim mrežama!

1/9

Koreja: Većina mladenaca dobiva na dar dodatke za svoj novi dom ili novac za početak novog zajedničkog života, no u Koreji mladenke i mladoženje razmjenjuju drvene guske i patke na dan vjenčanja kao znak svoje privrženosti. Mladoženja također daruje svojoj svekrvi divlje guske ili patke. Monogamne životinje predstavljaju mladoženjine čiste namjere i odanost nevjesti.

Venezuela: Mladenci tajno napuštaju zabavu. U Venezueli je tradicija da se novopečeni par iskrade sa svog vjenčanja bez pozdrava. Zanimljivo je da se vjeruje kako ova tradicija donosi sreću. 

Peru:  Tradicionalna peruanska svadbena torta ima vrpce koje vise sa strane. Svaka vrpca pričvršćena je na privjesak unutar torte; no jedna posebna vrpca pričvršćena je na repliku vjenčanog prstena. Ako vam posluže krišku torte s vjenčanim prstenom, Peruanci vjeruju da ste vi sljedeći na redu za vjenčanje.

Kuba: Mlada vam naplati da plešete s njom. Uobičajeno da mladenka pleše sa svojim gostima bez obzira na kulturu, međutim, na Kubi ples ima svoju cijenu. Svaki muškarac koji pleše s mladenkom dužan je zakačiti novac na njezinu haljinu. Ovo se radi da se paru pomogne u plaćanju vjenčanja i medenog mjeseca.

Australija: Na australskoj svadbenoj ceremoniji česta je tradicija zdjele jedinstva. Po dolasku gosti dobivaju kamenje koje su dužni držati tijekom obreda. Kada je gotov, gosti stavljaju kamenje u ukrasnu zdjelu koju par drži izloženu u svom domu, odajući počast svojim prijateljima i obitelji koji su bili prisutni.

Stručnjaci tvrde: 'Ovo su najbolje godine za vjenčanje, tada najviše brakova uspije'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije