Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tanki proračuni

Najveći udar početka škole osjetit će Slavonci, Ličani i Zagorci

martina dodj
Jurica Galoic/PIXSELL
22.08.2012.
u 12:24

Naša primanja već sada jedva pokrivaju 70 posto osnovne potrošnje, a s početkom školske godine na jesen možemo očekivati i nova poskupljenja posebice hrane kako dodatan udar na džepove građana, procjenjuje lider NHS-a.

Ove će jeseni u hrvatskom osnovnoškolskom te srednjoškolskom obrazovnom sustavu biti, prema procjeni resornog ministarstva, oko 515.500 učenika.

Zbog rasta troškova života, a pada standarda, uvjetovanog i brojnim gašenjem radnih mjesta, povećanjem PDV-a, lošim stanjem u gospodarstvu, čini se kako troškovi školovanja nikada nisu bili viši.

Od proljeća se sprema za školu

Da je školovanje djeteta veliki financijski izazov osiromašenim kućnim proračunima, svjesna je i Zaprešićanka Martina Đođ (35) čiji će sedmogodišnji sin Lulas ove godine krenuti u prvi razred.

- Za kupnju knjiga, torbe, školskog pribora, te radnog stola, nešto obuće i odjeće potrošit ću sigurno tri tisuće kuna, procjenjuje ova samohrana majka koja je mudro doskočila troškovima pa je sve potrebno za svoga školarca kupovala postpuno još od početka ove godine.

- Kupovala sam po malo sve što je Lukasu potrebno, prvo torbu, pa smo naručili knjige putem interneta, kupili školski pribor, te na kraju ostaje pribaviti radni stol, otkriva Martina Đođ svjesna koliki je financijski teret svakog roditelja početak škole.

Više učenika u obitelji - financijski kamen oko nogu

A svjesni su toga i u Nezavisnim hrvatskim sindikatima iz kojega su već izračunali troškove ovogodišnjeg početka školske godine.

- Kupnja knjiga i školskog pribora za jednog učenika do 4. razreda osnovne škole stoji 1.964 kune, za jednog učenika od petog do osmog razreda 2.896 kuna, pojasnio je Krešimir Sever, predsjednik NHS-a.

Trškovi za srednjoškolca su viši za 800 do 1000 kuna od osnovnoškolaca ovisno čiji se udžbenici kupuju, a kad u obitelji ima i više od jednog učenika, to je financijski u cijelosti neizdrživo, upozorava Sever.

Sindikati upozoravaju kako su kućni proračuni i onako \"nategnuti\", pa se sve češće rasprodaje zlato, vikendice tko ih ima, štedi na svaki mogući način...

Siromaštvo u Slavoniji, Zagorju, Lici...

Najveći udar početka škole osjetit će stanovnici Vukovarsko srijemske te Virovitičko podravske županije koji imaju najniži standard u zemlji, a za njima ništa manje ne zaostaju Lika, Sisačko molavačka županija te neki dijelovi Hrvatskog zagrorja.

- Naša primanja već sada jedva pokrivaju 70 posto osnovne potrošnje, a s početkom školske godine na jesen možemo očekivati i nova poskupljenja posebice hrane kako dodatan udar na džepove građana, procjenjuje lider NHS-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije