Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zrno soli

Izvor je života, ali opasnost vreba iz namirnica u kojima je ne očekujemo

sol
Foto: Thinkstock
1/2
23.05.2014.
u 12:28

Bez nje ne ide, ali ako pretjeramo, postaje opaki otrov

Onaj tko je imao nju – imao je bogatstvo.

Bijelo zlato odredilo je za sva vremena odnose među narodima, prema njemu su se krojili prometni pravci, trgovalo se, pregovaralo, mjesto ima čak i u Bibliji. Sol, bilo morska ili kamena, oduvijek je bila na cijeni, gotovo kao i samo zlato.

Porezi na bijelo zlato

Znali su to i maurski trgovci koji su za gram soli tražili gram zlata, a čak su i rimski vojnici dio plaće dobivali u soli. Francuski kralj Luj XVI. izazvao je negodovanje naroda povećavši poreze na sol...

Sol se koristila za konzerviranje hrane, posebno mesa kako bi se očuvalo, ali i u proizvodnji sapuna i stakla, što su dobro znali prvi trgovci solju u Europi s područja današnjeg Salzburga, ali i spretni stanovnici današnje venecijanske lagune koji su, za razliku od sjevernjaka koji su sol kopali iz kamenih rudnika, najbolje od mora trebali samo pokupiti s isušenih bazena u laguni.

Foto: pixabay

Foto. Thinkstock

Danas je sol dostupna namirnica i sastavni dio većine jela. Štoviše, dodaju je pojačivačima okusa, čak u kolače. Nutricionisti stoga upozoravaju na činjenicu da se dnevni unos soli razlikuju ovisno o dobnim skupinama i zdravstvenom statusu.

– Za odrasle bi pet grama soli dnevno bilo sasvim dovoljno, dok je djeci dovoljna mnogo manja količina soli – 1 g dnevno zadovoljit će sve potrebe malog organizma – objašnjava mag. Mirela Marić, nutricionistica iz Poliklinike Aviva. Dodaje da zdrav organizam koristi točno onoliko soli koliko mu je potrebno, a ostatak se izlučuje kroz bubrege. Na taj način organizam sam balansira potrebnu količinu soli.

Gurmani, ma koliko cijenili dragocjeni začin – finu sol – neće pretjerati u količini, oduševljeni njezinim nastankom i savršenošću. Naime, manje je znano da je svaki kristalić soli geometrijski savršeno tijelo i zbog toga su posebno na cijeni oni krupniji komadići soli poput cvijeta soli, fior di sale, ili kako ga Francuzi nazivaju fleur de sel.

Uz sladoled, čokoladu...

To je vrsta soli pred kojom se klanjaju kuharski znalci, a nastaje tako da se ručno ubire s površine bazena solana. Naime, pod visokim temperaturama i suhim vjetrom sol se slaže u tanke listiće – savršene kristale. Ovakve gastronomske dragocjenosti predstavljaju tzv. final touch ili završne soli koje svoje mjesto imaju na gotovim jelima, sladoledima, čokoladama... Sol je zapravo čudesni začin koji se sjajno ljubi sa svakim jelom... Isprobajte i pazite na količinu.

>>Evo kako vam sol može pomoći u očuvanju zdravlja i ljepote

>>Sol oslabljuje naš imunosni sustav... Evo kako...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije