Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tajne dugog života

Najstarija žena na svijetu napunila 117 godina: 'Do prije nekoliko godina sam vježbala svako jutro!'

X/Twitter
05.03.2024.
u 13:30

Preživjela je dva svjetska rata, pandemiju španjolske gripe, Španjolski građanski rat i na kraju i Covid-19

Najstarija osoba na svijetu Maria Branyas Morera jučer je napunila 117 godina, a znanstvenici se nadaju da bi španjolska umirovljenica mogla pomoći u otkrivanju tajni dugog života. Naime, gospođa Morera rođena je u San Franciscu 1907. godine dok je grad patio od drugog vala bubonske kuge. Obitelj se odlučila vratiti u Španjolsku 1915. tijekom Prvog svjetskog rata nakon što se njezin otac Josep razbolio, piše Daily Mail.

Na kraju je umro od tuberkuloze na brodu na kojem su prelazili Atlantik, a njegova sada stogodišnja kći ozlijedila se pri padu tijekom istog putovanja i kasnije otkrila da je izgubila sluh na jedno uho. Zatim je preživjela dva svjetska rata, pandemiju španjolske gripe, Španjolski građanski rat i Covid-19.

VEZANI ČLANCI:

Službenu titulu najstarije osobe na svijetu dobila je nakon smrti francuske časne sestre André u siječnju 2023. godine. Neobično za svoje godine, gospođa Morera aktivna je korisnica društvene mreže X, bivšeg Twittera, i redovito obavještava svojih 16.000 pratitelja o tome što radi u životu. Jučer je napisala: "Dobro jutro, svijete. Danas punim 117 godina. Došla sam toliko daleko." Ali iznimno zdravlje gospođe Morere u takvoj dobi privuklo je pozornost znanstvenika da proučavaju njezino tijelo.

"Ona ima potpuno lucidnu glavu. Impresivnom jasnoćom se sjeća događaja iz vremena kad je imala samo četiri godine i nema nikakvu kardiovaskularnu bolest, uobičajenu kod starijih ljudi. Jasno je da postoji genetska komponenta jer postoji nekoliko članova njezine obitelji koji su stariji od 90 godina", rekao je znanstvenik Manel Esteller.

 

U nastojanju da pomogne drugima, gospođa Morera pristala je podvrgnuti se nekim znanstvenim ispitivanjima od strane znanstvenika koji se nadaju saznati više o tajnama dugog života. Već su prikupili uzorke njezine sline, krvi i urina te će ih usporediti s uzorcima njezine 80-godišnje kćeri. Uzorci će omogućiti znanstvenicima da proučavaju gene gospođe Morera i pomoći u razvoju lijekova koji bi se mogli boriti protiv bolesti povezanih sa starenjem. Gospođa Morera ima troje djece, 11 unučadi i 13 praunučadi, a svoju starost pripisuje 'redu, miru' i 'držanju podalje od toksičnih ljudi'. Prioritet joj je bio život bez stresa i živjela je u zaštićenom domu u katalonskom gradu Olot od svoje 92. godine. Svirala je klavir, čitala novine i vježbala svako jutro do svoje 105. godine.

Prošle je godine odlučila kako više neće odgovarati na novinarske upite za intervjue jer joj treba mir i spokoj. Samo nekoliko tjedana nakon što je proslavila 113. rođendan, zarazila se Covidom-19, no oporavila se za nekoliko dana. Tad je postala najstarija osoba koja je preživjela Covid-19, no kasnije te godine rekord je srušila sestra André. U prosincu 2022. Morera je podijelila savjete o prehrani svojoj vojsci pratitelja. "I jedan savjet ako mi dopuštate. U doba kad se neprestano pojavljuju dijete i čudotvorne namirnice za zdravlje, potrebno je spomenuti jogurt - namirnicu za cijeli život s beskonačno mnogo pozitivnih učinaka na tijelo", napisala je na X-u.

VEZANI ČLANCI:

Morera se s 23 godine udala za katalonskog liječnika Joana Moreta koji je umro prije više od 46 godina, u 71. godini. Na njegovu godišnjicu smrti napisala je kako će ga uvijek nositi u srcu. U intervjuu za katalonski dnevnik La Vanguardia u listopadu 2019. prisjetila se kako je televiziju prvi put gledala 15. prosinca 1960. kad je belgijski kralj Baudouin oženio španjolsku aristokratkinju Fabiolu de Moru. Vidjela je kako joj umiru roditelji, troje braće i sestra, jedno od troje djece kao i suprug.

U drugom intervjuu otprilike u to isto vrijeme otkrila je kako ima vrlo loša sjećanja na Španjolski građanski rat (1936.-1939.) te da ljudi sad žive drugačije nego prije. "Novac dominira svime i novcem možete dobiti gotovo sve", rekla je tada. Zanimljivo je da, barem za sada, titula najstarije osobe koja je ikad živjela pripada Jeanne Louise Calment čiji je život trajao 122 godine i 164 dana, prema Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda.

Superbaka (71) provodi 20 sati tjedno u teretani i diže 115 kilograma!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije