Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
precijenjeno?

Najskuplji sir na svijetu: Kolut polutvrdog Cabralesa na aukciji prodan za 32.000 eura

Vino, sir
Shutterstock
31.08.2023.
u 14:30

"Visoka cijena ovog sira najviše proizlazi iz mukotrpnog procesa njegove izrade", rekao je proizvođač skupocjenog plavog Cabralesa, Guillermo Pendás

Nakon što je nedavno na španjolskom Festivalu sira na aukciji postigao cijenu od 32.000 eura za kolut od dva kilograma, plavi španjolski sir Cabrales ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najskuplji sir na svijetu. "Znali smo da imamo dobar proizvod koji će biti teško pobijediti", bez lažne skromnosti je za Times of London rekao proizvođač Guillermo Pendás, koji je skupu deliciju proizveo u obiteljskoj tvornici u Los Puertosu. Pendás je objasnio da je riječ o polutvrdom siru jake arome koji sazrijeva u planinskim špiljama Asturije u sjevernoj Španjolskoj, a koji je netom prije obaranja ovog rekorda na 51. godišnjem natjecanju sireva u Las Arenasu proglašen i najboljim Cabralesom, plavim sirom koji se radi isključivo u spomenutoj Španjolskoj pokrajini Asturias. 

Skupocjeni je kolut prodan vlasniku restorana El Llagar de Colloto iz Ovieda Ivánu Suárezu koji je nakon aukcije rekao da mu nije bilo bito koliko će ga platiti, jer ga fascinira strast lokalnih sirara prema zemlji i njihovim proizvodima, pa je bez grižnje savjesti na aukciji podizao svaku ponudu. Suárez je inače kupio i prošli sir koji je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda, također plavi Cabrales koji je 2019. prodan za 20.500 eura (22.129 dolara).

"Visoka cijena ovog sira najviše proizlazi iz mukotrpnog procesa njegove izrade", rekao je proizvođač Pendás, objasnivši da se skupocjeni sir radi od kravljeg ili mješavine kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka koje prvo najmanje četiri mjeseca mora odležati u planinskim špiljama u regiji Cabrales, smještenoj u nacionalnom parku Picos de Europa.

Njegov je pobjednički sir tako, dodaje, čak osam mjeseci dozrijevao u pećini visokoj 1400 metara (4593 stope) na temperaturi od 7 °C "najmanje osam mjeseci". Nakon što odleži, ovaj se Cabrales pješice niz planinu prenosi do najbliže ceste, s koje se onda vraća na farmu i sprema za prodaju, piše NY Times.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije