Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Najpoželjnija vina koja su osvojila svjetske profesionalce

Foto: Promo
1/2
PR
Autor
PR članak
29.07.2023.
u 10:39

Vina vinarije Kutjevo su na domaćim i međunarodnim natjecanjima osvojila brojne medalje, od čega čak 10 zlatnih, 2 platine, 9 srebrnih i 3 brončane medalje

Kontinuirani uspjeh na velikim svjetskim natjecanjima pokazuje dosljednost kvalitete proizvodnje Vrhunskih i Premium linija vina vinarije Kutjevo te potvrđuje iznimni potencijal kutjevačkog terroira kao jedinstvenog u regiji i svijetu. Vina vinarije Kutjevo redovito su među najcjenjenijima u Hrvatskoj i šire. Njihova izvrsna reputacija potvrđena je i ove godine. Naime, vina vinarije Kutjevo su na domaćim i međunarodnim natjecanjima osvojila brojne medalje, od čega čak 10 zlatnih, 2 platine, 9 srebrnih i 3 brončane medalje.

Mundus Vini Spring Tasting

U njemačkom gradu Neudstadut koncem veljače održalo se prvo ovogodišnje međunarodno ocjenjivanje vina Mundus Vini Spring Tasting. Kutjevačka vinarija trijumfirala je osvojivši veliku Grand Gold medalju, kao i titulu Best of Show Croatia za svoju istaknutu Ledenu berbu Graševinu iz 2018. godine. Ova laskava titula svrstala je spomenutu butelju na prijestolje kategorije predikatnih među jakom konkurencijom najboljih svjetskih vina. Uz navedenu medalju, svoj potencijal potvrdile su i nova berba Kvalitetne butelje graševine iz 2022. te ekskluzivna linija Koria Cuvée iz 2018. osvojivši srebrne medalje.

Foto: Promo

Concours Mondial de Bruxelles

Nadalje, u Poreču se u svibnju organiziralo 30. izdanje poznatog svjetskog vinskog ocjenjivanja Concours Mondial de Bruxelles. Ocjenjivalo se više od 7,5 tisuća uzoraka iz svih krajeva svijeta među kojima 220 hrvatskih. Važnosti natjecanja za naše podneblje pridonijela je i činjenica da se natjecanje održavalo upravo u Lijepoj našoj. Na spomenutom natjecanju, izdvojio se kutjevački Maximo Nero berbe 2019. osvojivši zlatnu medalju, zahvaljujući svom bogatom okusu, profinjenoj aromi i uravnoteženoj strukturi koje su oduševile ocjenjivački sud. Za kutjevačku vinariju ovo je veliko postignuće obzirom na činjenicu kako proizvode samo 10% crnih vina, a isto je već ranije pokazalo iznimnu kvalitetu osvajanjem zlatne medalje na prošlogodišnjem natjecanju Concours Mondial  i titulu Best of Show Croatia na natjecanju Mundus Vini Summer Tasting. Najnoviji uspjeh potvrđuje konzistentnu izvrsnost crnog vina linije Maximo. Osim što donosi posebno zadovoljstvo vinariji Kutjevo, ovaj doseg promiče hrvatsko vinarstvo na globalnoj razini. 

Decanter World Wine Awards

Vinarija Kutjevo postigla je izvanredan uspjeh i na najprestižnijem svjetskom vinskom natjecanju Decanter 2023 što je rezultiralo osvajanjem nekoliko hvalevrijednih nagrada. Decanter 2023 oborio je rekord s prijavljenih 18250 vina iz 57 zemalja, i to čak 480 iz Hrvatske, postavši najveće natjecanje u povijesti postojanja. Sudjelovalo je 236 vinskih stručnjaka, među kojima su se istaknuli 53 Master of Wine i 16 Master sommeliera. Među pozamašnim brojem vina, izdvojila se Vrhunska Graševina iz aktualne berbe 2022. osvojivši zlatnu medalju. Ovogodišnje priznanje na najrelevantnijem ocjenjivanju vina potvrdilo je izvrsnost omiljene butelje javnosti diljem Hrvatske i šire te na još jedan način pokazalo zašto je upravo ova butelja jedno od najprodavanijih hrvatskih vina.

Uz navedeno, Vinarija Kutjevo osvojila je zlato i za elegantnu Graševinu ledeno vino iz 2018. godine, ali i značajna priznanja za svoju poznatu Kvalitetnu butelju Graševine osvojivši  srebrnu medalju, dok su Premium kupaže Maximo Oro 2020., Maximo Bianco 2020. i ekskluzivna linija Koria Cuvée 2018. nagrađene brončanim medaljama. Spomenute nagrade na ovakvom prestižnom i drugim važnim natjecanjima potvrđuju bogatstvo i raznolikost portfelja vina vinarije Kutjevo, kao i njihovu konzistentnu kvalitetu.

GROW du Monde

Još jedna potvrda vjerodostojnosti i profiliranosti vinarije Kutjevo dokazana je na natjecanju GROW du Monde, gdje su se kutjevačke brojne buteljirane graševine istaknule osvojivši vrijedne medalje.  
Natjecanje se odvijalo u lipnju na području Kutjeva, Osijeka i Iloka, poznatim vinskim gradovima Slavonije, Baranje i Srijema.  Bitno je spomenuti znamenitu Graševinu Koriu iz 2018. koja je u kategoriji jantarnih ostvarila najbolji rezultat, unatoč jakoj konkurenciji, osvojivši zlatnu medalju.

Istaknule su se i Graševina de Gotho iz 2019. i Graševina de Gotho iz 2020. osvojivši zlatnu medalju, a Vrhunska Graševina iz 2020. osvojila je zavidnu platinu. Uz spomenute, medalju je dobila i Vrhunska Graševina iz 2021. osvojivši srebro. Nagrade su osvojile i Maximo Oro iz 2020., kupaža sorte graševine i chardonnaya, osvojivši srebro i Maximo Bianco iz 2020., kupaža sorte graševine i traminca, osvojivši broncu, zatim pjenušavi Maximo Brut osvojivši srebro. Visoko su se plasirale i Graševina Ledeno vino iz 2018. osvojivši zadivljujuću platinu, ali i Graševina Ledeno vino iz 2009. osvojivši zlato.
Dobro su kotirale i Vrhunska Graševina iz 2022. osvojivši zlato, zatim novi proizvod kutjevačke vinarije, atraktivna Graševina Vinkomir iz 2022., također osvojivši zlato, te Graševina Vetovo 2022., Graševina Hrnjevac 2022. i Graševina Kutjevo 2022. osvojivši srebra.

Ostvareni uspjesi potvrđuju prvoklasan potencijal vina vinarije Kutjevo stavljajući ih u središte svjetske vinske scene. Osvojene medalje rezultat su predanog rada, kompetentnosti i ljubavi prema vinogradarstvu i vinifikaciji, što čini ovaj pothvat još dragocjenijim i ponosnijim za vinariju Kutjevo.

Vinarija Kutjevo nastavit će stvarati izvanredna, hvalevrijedna vina s posebnom predanošću i strašću, s ciljem da zadovolji i očara ljubitelje kapljice diljem svijeta. Uspjeh na spomenutim natjecanjima potvrđuje njihovu reputaciju kao vodeće vinarije u regiji pružajući snažan poticaj za daljnje inovacije i vrhunsku kvalitetu.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?