Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sezonske slastice

Najotmjeniji desert od kestena jednostavno morate probati – oduševit će vas okusom i izgledom!

30.10.2022.
u 06:50

Neodoljiva jesenska poslastica nastala je u 19. stoljeću u Italiji, a slavu je stekla i zahvaljujući pariškoj slastičarnici Angelina u kojoj se poslužuje od njezinog otvorenja, početkom 20. stoljeća. Prema originalnom receptu priprema se od meringe, šlaga i kesten-pirea, a vjerujemo da ćete uživati i u ovoj varijanti s podlogom od prhkog tijesta i diplomat kremom.

Možda nije najjednostavniji desert za pripremu, ali vrijedi svake potrošene minute u kuhinji! Gosti će biti oduševljeni kad na stol iznesete ova mala remek-djela.

Foto: Shutterstock

Mont Blanc

Za meringu:

4 velika bjelanjka na sobnoj temperaturi

prstohvat soli

250 g šećera

3/4 žlice ekstrakta vanilije

Za prhko tijesto:

60 g hladnog maslaca

35 g šećera

1 jaje

80 g brašna

40 g mljevenih badema

Za diplomat kremu:

2 žumanjka

60 g šećera

20 g gustina

250 ml mlijeka

200 ml tučenog slatkog vrhnja

Za kesten-pire:

1,3 kg kestena

1 mahuna vanilije

3/4 šalice vode

1 šalica šećera

Foto: Shutterstock

Pripremite meringu:

Zagrijte pećnicu na 120 stupnjeva. Podmažite lim za pečenje, pospite brašnom i označite 10 krugova promjera 8 cm. U velikoj zdjeli tucite 4 bjelanjka sa solju dok smjesa ne postane pjenasta. Umutite 2 žlice šećera dok smjesa ne dobije oštre, čvrste vrhove. Dodajte preostali šećer i vaniliju. Stavite u vrećicu za tijesto i napravite lijepe, male "suzice". Pecite ih oko 1 sat ili dok meringa nije čvrsta na dodir. Pazite da ne poprime smeđu boju tijekom pečenja, radije smanjite temperaturu. Prebacite na podlogu da se ohlade dok pripremate desert.

Pripremite tijesto:

Za tijesto miksajte maslac potom dodajte jaje, šećer, brašno i mljevene bademe. Oblikujte tijesto u kuglu, stavite u prozirnu foliju i ostavite da odmara sat vremena u hladnjaku. Izvadite ga iz hladnjaka i razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi pa izrežite krugove promjera 8-10 cm, po želji. Premjestite ih na lim za pečenje koji ste prekrili papirom za pečenje. pecite na 170 stupnjeva 12-15 minuta, odnosno dok ne poprime zlatnu boju. Izvadite ih iz pećnice i ohladite.

Pripremite kremu:

Za kremu dobro izmiksajte žumanjke sa šećerom pa dodajte gustin i malo mlijeka. Ostatak mlijeka stavite na vatru do vrenja i dodajte žumanjke. Pažljivo miješajte dok krema ne poprimi izgled pudinga. Dobro je ohladite pa u nju dodajte 200 ml slatkog vrhnja kojeg ste prethodno istukli u čvrst snijeg. Premjestite u hladnjak do korištenja.

Pripremite kesten-pire:

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Ogulite kestene, ostavite unutrašnju kožu i stavite u plitku posudu te pecite 10-15 minuta ili dok se koža ne osuši i lako guli. Utrljajte kestene u grubu krpu da biste uklonili ostatak kože. Stavite ih u zdjelu sa sjemenkama vanilije i vodom da ih pokrije te kuhajte na jakoj vatri. Smanjite toplinu, poklopite i pirjajte 25 do 30 minuta ili dok ne omekšaju. Izvadite sjemenke vanilije, kestene ocijedite, a zatim provucite kroz uređaj za izradu kesten-pirea. Istucite čvrsti šlag od potrebnih sastojaka.

Složite kolačiće:

Rasporedite podloge na poslužavnik pa na svaku stavite kuglicu od kesten-pirea. Preko kuglica premažite diplomat kremu u obliku planine i premjestite kolačiće u hladnjak na otprilike sat vremena da se sve dobro ohladi i stisne. Izvadite iz hladnjaka, ostatak kesten-pirea prebacite u dresir-vrećicu i izdašno ukrasite svaki kolačići tako što ćete napraviti malu planinu od kesten-pirea. Ukrasite suzicama od meringe i bobičastim voćem po želji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije