Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbjegnite ih

Najčešće pogreške koje radimo dok smo na dijeti

kredenc\'a,sirova hrana,paprika (1)
Sanjin Strukić/PIXSELL
10.01.2013.
u 14:00

Prejedate se, pa preskačete obroke? Saznajte zašto činite uvijek iste pogreške dok pokušavate skinuti koji kilogram.

I opet ste krenuli na dijetu, ali ne postižete rezultate kakve biste željeli. Vi ste vjerojatno upali u jednu od ovih grešaka koje se mnogima potkradaju, a nisu ni svjesni.

1. Pretjerujete sa zdravim namirnicama. Mislite da se dobre kalorije ne računaju? Cjelovite žitarice jesu zdrave, ali pretjerivanje nije dobro jer tada od mršavljenja neće biti ništa. Porcija smeđe riže ima svoju kalorijsku vrijednost, pa će vam višak na tanjuru donijeti i više kalorija u jednom obroku koje kasnije morate istrošiti. Ne valja pretjerivati ni s voćem ni povrćem, piše Huffingtonpost.

2. Odričete se određene hrane. Veganska ili bezglutenska dijeta često ograničava unos određenih namirnica, pa se ne zadovoljava unos ugljikohidrata, proteina i masnoća kao važih nutrijenata za svaki organizam. Da ne spominjemo da to može imati suprotni učinak od željenog - debljanje, nervozu ili probavne smetnje. Potpuno odricanje od određenih namirnica zasigurno nije dobro, i zapravo vam je potrebna zlatna sredina - ne previše i ne premalo.

3. Preskačete obroke. Možda se "čuvate" za večeru ili vikend, no takav pristup zapravo će vam oduzeti energiju, a uslijed višesatnog izgladnjivanja organizam će početi trošiti mišićnu energiju i tako usporiti metabolizam. Jedno je istraživanje pokazalo da su ljudi koji su jeli jedan obrok u danu kasnije popodne imali veći rizik za obolijevanje od dijabetesa. Prema savjetima stručnjaka, optimalno je imati pet obroka u danu - tri glavna te dva međuobroka koja se obično sastoje od voća ili nekih lakših namirnica.

4. Jedete svoje osjećaje. Prejedanje, za ljude pod stresom i sa stalnim obavezama, može biti trenutak slobode. Pokušajte zapisati kako se osjećate prije nego krenete jesti pa uočite vezu između svojih osjećaja i toga što i koliko jedete. Trik je u tome da ćete mehanizam prejedanja nakon stresne situacije tada moći zamijeniti nekom drugom navikom, primjerice plesom ili žvakanjem kaugume. Kako god bilo, prvo si cijeli proces morate osvijestiti.

5. Vjerujete u brze popravke. Drastičan plan mršavljenja kako biste zablistali na skorašnjoj svadbi ili tulumu može vam donijeti samo glavobolju, neraspoloženje, umor, glad i naravno, samo privremeni gubitak težine uz gotovo siguran jo-jo efekt.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije