Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Blagdanske pripreme

Najbolja i točka! Domaća gibanica s makom i čokoladom ovog Uskrsa nema konkurenciju

Sandra Šimunović/Pixsell
02.04.2023.
u 07:32

U ovu savršenu tradicionalnu gibanicu s makom prošvercajte malo čokolade i oduševite sve ukućane. Možete je zarolati u vrlo efektnu spiralu ili – ukoliko ste vješti u rukovanju s tijestom – napravite oblik koji poželite.

Prije nego što započnete s pripremom, osigurajte da su svi sastojci za gibanicu topli i da radite u toploj prostoriji u kojoj nema propuha.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Gibanica s makom i čokoladom

Sastojci za tijesto:

  • 450 g glatkog brašna
  • 1 suhi kvasac
  • 1 jaje
  • 1 žutanjak
  • 50 g šećera
  • malo soli
  • malo korice limuna
  • 15 g ulja
  • 200 ml mlijeka
  • 80 g maslaca

Sastojci za nadjev:

  • 200 g mljevenog maka
  • 150 ml mlijeka
  • 80 g čokolade za kuhanje
  • 2 žlice marmelade po izboru
  • malo mrvica
  • malo praška za pecivo
  • 1 bjelanjak
  • malo šećera (po želji)
  • malo soli

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Priprema:

Jaje, žutanjak i šećer pjenasto umutite. Zatim dodajte rastopljeni (ne vrući!) maslac i ulje te lagano zagrijano mlijeko i zagrijano brašno. Miksajte spiralnim nastavkom sve dok se tijesto ne počne odvajati od posude. Poklopite i pustite na toplom da se digne. Za nadjev mak zalijte kipućim mlijekom pa dodajte otopljenu čokoladu, marmeladu, mrvice i prašak za pecivo te na kraju umiješajte snijeg od bjelanjka sa šećerom. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto u pravokutnik na 1 cm debljine, ravnomjerno premažite nadjevom, čvrsto zarolajte, prerežite po pola dužinom, zarolajte u spiralu pazeći da je dio s nadjevom gore, prebacite u namašćeni kalup, prekrijte krpom da se još digne i pecite 50-60 minuta na 180 stupnjeva. Nakon 15 minuta prekrijte aluminijskom folijom kako ne bi izgorjelo s gornje strane.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

 

 

Komentara 1

MI
miran
08:26 02.04.2023.

"Domaća gibanica s makom i čokoladom" To NIJE gibanica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije