Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rizik

Muškarci, evo zašto ne smijete predugo čekati na očinstvo

Otac i sin
Foto: Thinkstock
1/2
27.02.2014.
u 18:09

Zato što ne postoji "muška menopauza", muškarci su uvjereni da ne postoje opasnosti za djecu postanu li očevi u kasnijoj dobi

Posljednjih godina pomaknula se dobna granica za roditeljstvo. Žene prosječno rađaju sa 28 godina, a muškarci postaju očevi oko tridesete.

Može li to i kako utjecati na zdravlje djece? Prema jednom od najvećih istraživanja na ovu temu, muškarci koji postaju očevi nakon 40. godine povećavaju rizik da se njihova djeca tijekom odrastanja suoče sa psihičkim problemima, bipolarnim poremećajem, autizmom, nižim kvocijentom inteligencije, poremećajem pažnje pa čak i suicidalnim mislima, piše Telegraph.

Žene se stalno upozoravaju da ne odgađaju majčinstvo predugo, ali zbog toga što ne postoji "muška menopauza", muškarci su uvjereni da ne postoje opasnosti za djecu postanu li očevi u kasnijoj dobi. No, kada su istraživači sa sveučilišta u Indiani i Instituta Karolinska u Švedskoj proučavali više od dva milijuna djece rođene između 1973. i 2001., otkrili su zabrinjavajuće podatke.

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Djeca muškaraca koji su postali očevi u 45. godini imala su 13 puta veći rizik obolijevanja od ADHD-a od djece čiji su očevi u vrijeme njihova rođenja bili u ranim dvadesetima. Također, djeca starijih očeva imala su 3,5 puta veću vjerojatnost za autizam, 25 puta veću vjerojatnost za bipolarni poremećaj, manji IQ i dvostruko veću vjerojatnost za rano odustajanje od školovanja.

– Bili smo šokirani rezultatima – rekao je Brian D'Onofrio, glavni voditelj istraživanja i profesor na sveučilištu Indiana.

Zaključeno je da očeva dob uvelike utječe na mnoge aspekte djetetova života, čak i na suicidalne misli.

Žene se rađaju s određenim brojem jajnih stanica, a sperma se kod muškaraca stalno stvara i kvaliteta joj s godinama slabi. Kod svakog novog stvaranja postoji sve veći rizik od mutacije, navodi se u zaključku.

>>Imate poteškoća sa začećem? 'Očajnica' vam može pomoći

>>Utječe li određena poza u seksu na spol djeteta pri začeću?

Komentara 5

AN
Antiša
18:30 27.02.2014.

Ovo su laži... Znam puno djece čiji su očevi stariji od njh više od 40 godina. Gore nabrojena djeca rađaju se od roditelja koji poju, puše, drogiraju se ili jedu samo konzerviranu hranu...

PR
propalismoFranjoskroz
20:34 27.02.2014.

pa eto napokon objašnjenja zašto su Romska djeca toliko naprednija i pametnija od ostalih.Imaju tate koji ih naprave sa 15,16 godina.

SH
Shpangica
19:22 27.02.2014.

Ne kužim zašto je ekipa koja komentira svaki članak uvijek toliko agresivna i negativna, bez obzira o čemu se radilo. Lijepo kaže da je sudjelovalo 2 milijuna djece u istraživanju. Što vas muči? Hvala dragom Bogu, da nas znanost može upozoriti (bar na neke stvari) na vrijeme...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije