Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Muči vas ispadanje kose nakon omikrona? Saznajte zašto se to događa

Nuggela & Sulé
23.02.2022.
u 09:35

Otprilike 25% osoba može doživjeti ispadanje kose nakon preboljenja Omikrona. Ispadanje se ne mora manifestirati odmah – može se pojaviti 2 do 3 mjeseca nakon preboljenja virusa.

HOĆE LI SE KOSA OBNOVITI?

Farmaceutkinja i tehnička voditeljica španjolskog laboratorija Nuggela & Sulé Teresa Climent, objašnjava nam uzroke ovog gubitka kose i najbolje načine za djelovanje.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), do 50% stanovništva moglo bi se zaraziti varijantom Omikron.

“Od početka pandemije uzrokovane Covid-19, većina populacije koja se zarazila virusom doživjela je gubitak okusa i mirisa. Sve se to malo promijenilo sa posljednjom varijantom Omikron, budući da su njezini simptomi nešto drugačiji od onih kod originalnog soja ili Delta soja” - objašnjava Teresa. “Prema studijama provedenima na sveučilištima u Sjedinjenim Državama, Meksiku i Švedskoj, jedan od najčešćih simptoma zaraženih je gubitak kose, koji pogađa do 25% pacijenata”.

KAKO SE MANIFESTIRA ISPADANJE KOSE NAKON OMIKRONA?

Teresa Climent kaže da je znakovito da mnogi pacijenti koji su preboljeli Covid-19, primjećuju značajan gubitak kose.

Riječ je o akutnom telogenom efluviju - ubrzanom i vrlo intenzivnom ispadanju kose koje je obično povezano s nekom stresnom epizodom - visokom temperaturom, gubitkom člana obitelji, trudnoćom, hormonalnim promjenama...

Statistika predviđa da će gotovo 6 milijuna ljudi iskusiti intenzivno ili umjereno ispadanje kose sljedećih mjeseci.

Climent nastavlja, “U akutnom telogenom efuviju dolazi do blokade dijeljenja stanica u folikulama, što uzrokuje da većina folikula iz anagene faze (faze rasta kose), prijeđe u telogenu fazu (fazu gubitka kose). Ovaj proces se ne događa odmah, odnosno obično je potrebno 2-3 mjeseca da se manifestira nakon stresne epizode”.

Stručnjakinja objašnjava da gubitak kose može biti zastrašujuća stvar - “Ovo stanje je obično izrazito agresivno, budući da jako puno kose ispada. Dobra vijest je da će se svaki pramen kose koji je prerano gurnut u fazu telogena zamijeniti potpuno novim pramenom kose, tako da ne morate strahovati da ćete ostati bez kose.”

Ovo stanje je obično vrlo agresivno, 80 do 90% folikula vlasi su u fazi ispadanja - u usporedbi sa 20% u normalnoj situaciji.

ISPADANJE KOSE TAKOĐER MOŽE POGODITI I ONE KOJI SE NISU ZARAZILI

Ovaj gubitak kose ne javlja se samo među pacijentima koji su preboljeli Covid-19, već i onima koji su doživjeli velike stresne situacije, zbog društvenih ograničenja, izolacije ili gubitka člana obitelji. “Vrlo smo svjesni da stres može negativno utjecati na kapilarni ekosustav, budući da se povećava razina kortizola, hormona koji blokira protok krvi u vlasište, uzrokujući nedostatak nutritivne vrijednosti u kosi” - objašnjava Teresa Climent.

HOĆE LI KOSA PONOVNO NARASTI?

“Moramo imati na umu da Covid ne utječe izravno na folikule dlake uništavajući ih, već je to epizoda “uzbune” kroz koju naš organizam prolazi, uzrokujući promjenu ciklusa rasta kose tijekom ograničenog vremenskog razdoblja, dakle to nije trajno stanje” - navodi stručnjakinja.

JAČANJE IZNUTRA

Trebamo voditi računa o svojoj prehrani te pojačati opskrbu određenim hranjivim tvarima i vitaminima, kao što su biotin, vitamin B8 i B3, željezo i cink. Zato je važno u našu prehranu uključiti jaja, mliječne proizvode, povrće, pivski kvasac, orašaste plodove, meso, ribu, zeleno lisnato povrće.

Bilo bi poželjno koristiti i visokokvalitetnu nutrikozmetiku koja može osigurati koncentrirane bitne vitamine, minerale i hranjive tvari za kosu.

Nuggela & Sulé dodatak prehrani Martinn formuliran je, između ostalog, s cinkom, željezom, biotinom, MSM-om i kvinojom. Sadrži sve osnovne hranjive tvari kako bi folikul dlake mogao pravilno funkcionirati i oporaviti se.

JAČANJE IZVANA

Lokalni topikalni tretmani koji se ne ispiru mogu pomoći jačanju i bržem obnavljanju kose koja je ispala.

Nuggela & Sulé F11 je tretman koji je prošao kliničku studiju koja pokazuje njegovu učinkovitost - ubrzava rast kose do 41,2%. Poboljšava performanse folikula vlasi povećavajući debljinu vlasi za 17,9%, te za 11,6% u gustoći kose.

Učinkoviti duo se sastoji od Premium N˚1 šampona s ekstraktom crvenog luka i morskim glikogenom te regeneracijskog seruma za kosu, koji sadrži ekstrakt andske mace, vitamine B skupine, proteine ​​soje i biljne proteine. Ovaj serum povećava protok krvi u vlasište i omogućuje pravilnu opskrbu folikula hranjivim tvarima.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije