Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LIČKO-SENJSKA ŽUPANIJA

'Može se uspjeti i u Lici samo treba strpljivo slijediti svoje snove'

Foto: Marko Dimic/PIXSELL
1/4
11.06.2021.
u 09:12

U prostorno najvećoj hrvatskoj županiji, prema zadnjem popisu, u četiri grada i osam općina živjelo je 50.927 stanovnika, no prema procjeni Državnog zavoda za statistiku od prije tri godine bilo ih je još 5743 manje.

Majstorica je modne ilustracije, zaljubljenica u crtanje, u mlađim je danima pjevala, izrađivala nakit, šivala modne dodatke. Ukratko, oduvijek je bila kreativna, a to je svoju crtu ponajčešće izražavala upravo modnom ilustracijom. Po crnoj mapi koju je nosila ispod ruke prepoznali smo krhku i vitku 26-godišnju Ličanku Anu Grgurić. U mapi su bili njezini radovi: na prvom je crtežu Severina u seksi kostimu, slijede ju Maja Šuput, Marko Grubnić... Upravo je Modni mačak, otkriva Ana, bio presudan u njezinu usmjeravanju, kad joj se prije pet godina javio s upitom za ilustraciju koje je vidio na njezinu Instagramu.

U Zagrebu život se činio kraćim

Odmah započeta suradnja nastavila se dvije godine, a ona danas kaže kako joj je Grubnić otvorio velika vrata kroz koja su joj počele pristizati ponude i pozivi za nove poslove. Javili su joj se Lejla Šehović, Sementa Rajhard, volontirala je na Bipa.hr. fashionu, što joj je donijelo nova poznanstva i iskustvo... Bilo je to u vrijeme dok je još studirala Tekstilni i modni dizajn na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu. I bilo je to u vrijeme kada je vjerovala da će u glavnome gradu ostati živjeti, što je rekla i svojima roditeljima i sestri. A onda je došla zadnja godina fakulteta...

– Nešto mi se jednostavno okrenulo i odjednom mi je počelo izgledati kao da mi je život nekako kraći. Uvijek sam kasnila na tramvaj, počeo me gušiti taj tempo. Kući sam tijekom studija odlazila svaka dva tjedna, da napunim baterije. Shvatila sam da, kad počnem raditi, neću moći ići tako često. Posljednji ispit i diplomski rad pripremala sam godinu dana tijekom kojih sam si dala vremena da razmislim i odlučim što ću. Volim Zagreb, puno mi je dao, volim tamo otići, ali na izlet. Ipak ne bih mogla u njemu živjeti – kaže Ana.

02.06.2021., Gospic - Ana Grguric, vlasnica obrta An Chic. Photo: Marko Dimic/PIXSELL
Foto: Marko Dimic/PIXSELL

S diplomom modnog dizajnera odlučila se vratiti u Gospić, prijavila se na Zavod za zapošljavanje i prvi posao koji joj je ponuđen preko burze bio je u – mesnici. Ova sićušna djevojka, k tome i vegetarijanka, nije ga prihvatila. Odlučila je da neće odustati od svojih snova, uključila se u radionice RAISE Youtha – projekta koji se provodi u ruralnim područjima Hrvatske, Bugarske, Rumunjske i Španjolske kako bi nezaposleni mladi u dobi od 25 do 29 godina koji su završili školu dobili priliku da ovladaju novim vještinama i znanjima kojima će sami sebi osigurati održivo i kvalitetno (samo)zapošljavanje. S obzirom na to da je u Hrvatskoj najveći udio ove populacije prisutan na području Ličko-senjske županije, fokus projekta je u toj županiji,a u Gospiću je otvoren i RAISE Centar. Naposljetku, Ana se prihvatila koraka za uzimanje državnog poticaja za samozapošljavanje i prvoga dana lanjskog kolovoza, u jeku pandemije koronavirusa, otvorila An Chic – obrt za crteže i tisak na majice.

– Mogla sam dobiti 100 tisuća kuna poticaja, no prepala sam se i uzela 80 tisuća kuna, kupila printere, preše, rezač folija... I krenula sam. Prije su me ljudi znali pitati pa zar ja uistinu namjeravam živjeti od crtanja... Nisam odustala, zašto bi me netko obeshrabrio? Mislim da treba slijediti svoje snove, nemaš što izgubiti, pogotovo kad si mlad – govori Ana.

Samo se treba pokrenuti

Upravo tu poruku želi prenijeti u jednominutnome videu kojeg će snimiti u sklopu projekta Moja.hr kako bi pokazala da se može uspjeti i u Lici, samo treba slijediti snove i strpljivo čekati njihovo ostvarenje. Kaže nam da o odlasku u inozemstvo nije razmišljala, no razmišlja o suradnji s inozemstvom. Svoj posao, uostalom, može raditi odakle želi, a ona je odlučila raditi ga iz Gospića, najprije se javila sugrađanki Neni Šahbazović čiji inspirativni i popularni citati danas krase Anine šalice i majice. Govori nam da od nje unikatne majice naručuju biciklisti, pohvalila se suradnji sa školarcima, suvenirnicom Nikola Tesla koja je naručila njezine skice, tvrtkama... Otkriva kako sve više ima narudžbi i svojih sugrađana, što je posebno veseli: – Treba cijeniti svoje ljude, pogotovo kada vidiš da te podržavaju. A ljudima treba uvijek ponuditi nešto novo. Jednostavno, treba se pokrenuti – uvjerena je. U svojoj županiji voli prirodu, rado odlazi na planinarenje, kao jedno od odredišta koje ovdje svakako treba posjetiti istaknut će rodni Smiljan Nikole Tesle... No smatra da njezinu gradu nedostaje umjetnička škola. Jer sigurno ovdje ima još kreativaca kojima treba pomoći da poput Ane slijede svoje snove...

Vrela Gacke i Majerova mlinica

Desetak kilometara od Otočca, u Sincu, nalaze se Majerove mlinice u kojima se i danas melje žito koristeći pogonsku snagu prelijepe rijeke ponornice Gacke čija su vrela – Tonkovića, Majerovo i Klanac – proglašena spomenikom prirode. U sastavu grada Otočca – u kojem se nalazi Gačanski park hrvatske memorije – osim Sinca je i Kuterevo u kojem je utočište za medvjede, zatim Švica s prekrasnim jezerom bogatim ribom, pa selo Čović koje je bilo naseljeno još u doba Japoda i ponad kojeg se nalazi japodska gradina Katun...

Foto: Robert Anić/PIXSELL

Planinske staze veličanstvenog Velebita

Pećinski park Grabovača kod Perušića, Cerovačke špilje kod Gračaca, poučna staza Terezijana, neizostavni Park prirode Velebit u čijem su sastavu poznata planinarska Premužićeva staza, ali i uvala Zavratnica, najljepši fjord na sjevernom dijelu Jadrana... Za one koji žele saznati sve o Velebitu, u čijem podnožju izvire rijeka Lika, prije no što ga krenu istraživati planinareći najbolje bi bilo da posjete Kuću Velebita – Centar za posjetitelje Krasno gdje će saznati što posjetiti i doživjeti u ovome parku prirode.

Park-šuma Jasikovac nadomak Gospića

Nekoć omiljeno, a potom devastirano izletište Gospićana, danas je opet odredište prirodne baštine, uređeno u sklopu ekološke mreže Natura 2020. Riječ je o park-šumi Jasikovac koja se nalazi nadomak Gospića, a prostire se na 86 hektara. Šetači i rekreativci su se vratili, ovdje se organiziraju biciklističke utrke i cross nadmetanja, postavljeni su stijena za penjanje, dječje igralište, sportske sprave, promatračnica za ptice, klupe, sjenice, rasvjeta... I zanimljivost za koju se malo zna: u ovoj šumi osnovan je prvi teniski klub u Hrvatskoj

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije