Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mind & soul

Može li raspad braka postati zlatna prilika

Vjenčanje, brak
Foto: Thinkstock
20.11.2014.
u 18:00

Suosjećanje i svijest da čak i razbijena čaša, i raspad braka imaju vrijednost, mogu vam pomoći da bolje ‘popravite’ svoj ‘slomljeni’ život i krenete dalje

Proživljavam možda najteže trenutke u životu, brak mi se raspao i odlučila sam teška srca razvesti se. Više od dvije godine šutim i trpim to što me životni partner zapostavlja jer je zaslijepljen poslom, osobnom karijerom, uspjehom. Slijepo sam ga pratila, idealizirala, podržavala i slijepo mu vjerovala. Najgore od svega, nedavno sam saznala i za njegovu razvratnost, varao me je. Srušio mi se svijet, izgubila sam se, više ne znam tko sam i spremna sam na sve. On se tek sada, kad me je izgubio, pokajao i čak potražio stručnu pomoć. Promijenio se, no za mene je čaša razbijena i nema natrag, stojim. Iako jedan dio mene ipak još sve preispituje, zato vam i pišem.

Karolina

Raspad braka među najjačim je izvorima stresa i normalno je kako ne možete to sagledati a kamoli izgovoriti. Možete to prognati u najtamnije rubove svog života - ali točno tamo to raste i priča svoju vlastitu priču, tajnu i bolnu povijest koja vas vuče natrag i dijeli unutar same sebe.

Ponašanje vašeg partnera je u najmanju ruku krajnje sebično, bezosjećajno... Međutim, kažete kako se osvijestio, iskreno pokajao, promijenio ponašanje, čak i potražio stručnu pomoć. Važno je znati kako nije samo vaš brak slomljen, i vi ste slomljeni baš kao i vaš partner. Izgubili ste povjerenje, razočarani ste, ogorčeni do razine gađenja i želite pobjeći od njega i svega što vas na njega podsjeća. To je razumljivo i odraz je duboke emocionalne povrede. Kažete da odlazite? Razmislite, je li to bijeg od njega i svega što vas podsjeća ili povratak sebi, svojem identitetu, vrijednostima, stila života.

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

Ne znam koliko ste upoznati s japanskom riječi kintsukuroi koja doslovno znači zlatno zajedništvo, a odnosi se na čin popravka razbijenog posuđa spajanjem krhotina i popunjavanjem pukotina zlatom. Poanta je da se razbijeno ne baca, odnosno da se pukotine ne prikrivaju, već naglase. Svaki ožiljak, bilo fizički ili emocionalni, priča priču. Savršenost ili “dobro kao novo” nije uvijek najvrednija mogućnost.

Razbijeni dijelovi pokretani činom popravka koji prihvaća date okolnosti, vode u dublje značenje novog postojanja. I to kroz potpunu vjeru u proces kako bi se kroz trud pomoglo rođenju nečega čija je egzistencija bila ugrožena, a bilo je vrijedno. Potrebna je svijest i suosjećanje da je vrijednost u razbijenoj čaši, životu u krizi, braku, prijateljstvu... i spremnost da se potrudimo i omogućimo kako bi krenuli naprijed u novom stanju i obliku.

Postoji puno primjera i priča koje samo potvrđuju vrijednost popravljanja stvari koje su slomljene; one također mijenjaju naš pogled na slomljenost. One ukazuju da bi vrijednost zlata ispunjenih pukotina mogla biti manje u zlatu, a više u nekonvencionalnoj ljepoti i zanimljivosti samih pukotina.Samo kada ste pronašli snagu i sigurno unutarnje mjesto za obradu tih iskustava, i počnete ih svjesno poslagivati, tada imate stvarnu moć nad njima. Ne možete promijeniti prošlost i promijeniti činjenice - ali priča je stvar koju stavljate oko činjenica da biste im dali novi smisao i znali kako se prema njima odnositi.

Kada se oporavite, dajete novo značenje “sirovom materijalu” svog života i kreirate sebe u zlatnim linijama. Tada naše rane pretvaramo u zlato, to je zacjeljivanje i umjetnost osobnog rasta. Prečesto stojimo na rubu suočavajući se s dva naizgled proturječna impulsa - odustati ili nastaviti, odbaciti ili prihvatiti, “um” ili “srce”, logika ili ljubav. Međutim u ovom slučaju to nije u sukobu i kako Nisargadatta Maharaj kaže: “Mudrost kaže: ja sam ništa, ljubav kaže: ja sam sve. Između moj život protiče”.

I za kraj, vi donosite konačnu odluku i bez obzira što odlučili, donesite odluku iz ljubavi, a nipošto iz ljutnje ili straha.

>>Ovo su navike koje radimo, a mogu lako dovesti do razvoda

>>Budite realni, cijenite se međusobno... Trinaest savjeta za savršen brak!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije