Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pripazite na ovih nekoliko stvari

Može li brašnu isteći rok? Evo kako ćete znati da se pokvarilo

Shutterstock
03.11.2022.
u 07:00

Brašno je zapravo prilično osjetljivo na kvarenje zbog prirodnih ulja u zrnu, orašastih plodova ili škroba u njemu, a njegov rok trajanja djelomično ovisi o udjelu masnoće u tim uljima

Pitate se je li ono brašno koje stoji već neko vrijeme u vašoj smočnici još uvijek dobro? Iako je brašno toplinski obrađena namirnica te samo po sebi u sebi sadrži mali udio vlage, s njim je također potrebno pravilno rukovati. Obično brašno najbolje je upotrebljavati 6-8 mjeseci nakon ispisanog datuma, dok je cjelovito najbolje upotrebljavati 4-6 mjeseci nakon istog, piše Reader's Digest

Znate li po čemu je poseban ghee maslac i zašto biste ga trebali konzumirati umjesto običnog?

1/5

Brašno je zapravo prilično osjetljivo na kvarenje zbog prirodnih ulja u zrnu, orašastih plodova ili škroba u njemu, a njegov rok trajanja djelomično ovisi o udjelu masnoće u tim uljima. Što je manje rafinirano, to će sadržavati više masti i brže će se pokvariti. 

Kako bi produžili rok trajanja brašnu, možete ga držati u hladnjaku ili čak zamrzivaču. Čuvanjem brašna u hladnjaku možete mu produžiti rok i do godinu dana, dok ga u zamrzivaču možete produžiti i do dvije-tri godine. Ključnu ulogu igra i vrsta brašna, a najduže traje ono obično bijelo, dok ono sa cjelovitim zrnom, uključujući i integralno, ima kraći rok.

Kako uočiti da se brašno pokvarilo?

Prilično je teško ne primijetiti da je brašnu prošao rok valjanosti. Svježe brašno ima čist, neutralan miris praha, a brašno koje se pokvarilo počet će zaudarati, s izrazito kiselkastim, neugodnim mirisom. No, ako već vidite tragove plijesni, onda možete biti sigurni da je brašno potrebno baciti. Ako pak vidite grudice, trebali biste brašno baciti radi sigurnosti, jer je to siguran znak da je izloženo vlazi, što je plodno tlo za plijesan. Siguran znak je i ako vidite moljce ili druge insekte. 

Držite brašno na suhom i tamnom mjestu. Toplina i sunčeva svjetlost mogu pokvariti brašno i ranije nego što piše na poleđini pakiranja, stoga se potrudite da je udaljeno od peći ili drugih izvora topline i svjetlosti.

Znate li od čega je napravljena popularna čokoladica KitKat? Ovo sigurno niste znali!  

Komentara 2

Avatar nekakav
nekakav
08:07 03.11.2022.

nekad su naše bake nosile pšenicu i kukuruz u mlin. i jeo se kruh od svježeg brašna. danas pečemo kruh od brašna koje je mlin napustilo prije pola godine. čim smeljete pšenicu u brašno, počinje oksidacija... i propadanje onog najvrednijeg u žitu. probajte kruh iz brašna od pšenice odmah iz mlina, pa usporedite sa kruh od brašna iz dućana. ovaj iz dućana će vam izgledati pokvaren. imate i za kupiti male mlinove za pšenicu, žito. zbog korone mnogi ste kupili pekače za kruh. probajte nešto novo.

Avatar Idler
Idler
07:47 03.11.2022.

....i za to vam treba pojasnit neki Digest....mogli ste baku pitat !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije