Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pripazite

Može doći do začepljenja i kvarova: Ove stvari nikada ne bacajte u WC školjku!

Shutterstock
30.12.2022.
u 06:00

U svoju wc školjku ipak ne možete staviti bilo što

Nitko ne voli brisati podove u kupaonici zbog začepljenog zahoda, a mogućnost velikog računa od vodoinstalatera isto tako baš i nije primamljiva. No, to sve možete spriječiti ako malo pripazite što točno bacate u svoju wc školjku, piše Lifehacker

Muči vas pitanje kako se riješiti plijesni u domu? Evo odgovora!

1/11

Vlažne maramice ili maramice za lice i skidanje šminke

Svatko tko ima iskustva u održavanju vodovodnih i kanalizacijskih vodova savjetovat će vas da su vlažne maramice, koje se u kanalizacijskim cjevovodima ne razgrađuju tako lako kao obični toaletni papir, zapravo vodeći uzrok začepljenja odvoda koji mogu uzrokovati glavobolje vlasnicima kuća. Umjesto toga, pored wc školjke držite malu kantu za smeće s poklopcem i često je praznite.

Vlažne maramice nisu jedina naizgled stvar koja se može baciti u wc školjku. Iz sličnih razloga, ne biste trebali bacati niti papirnate ručnike ili maramice za lice, budući da su dizajnirani da zadrže vlagu, a da se ne raspadnu, što ih čini previše izdržljivima za vaše kanalizacijske cijevi.

Hrana

Ostatke hrane nikako ne biste trebali bacati u wc školjku. Prema Doherty Plumbingu iz Virginije, hrana može biti prevelika za cijevi, uzrokovati začepljenja, pa čak i apsorbirati vodu, što će pogoršati problem.

Dlake

Čini se da je wc dobro mjesto za bacanje hrpe kose koje ste upravo skinuli s četke za kosu, ali nije, i to uglavnom iz istih razloga zbog kojih su dugi pramenovi kose loša vijest za odvode umivaonika i tuševa. Naime, dlake se uvijek se mogu uhvatiti za vaše cijevi i početi stvarati blokadu.

Kuglice od vate, štapići za uši, tamponi i ulošci

Kuglice od vate djeluju dovoljno mekano da mogu kliziti kroz cijevi, ali poput kose i konca za zube, ne raspadaju se u vodi i lako mogu zapeti za nešto i izazvati začepljenje. To je i razlog zašto ne biste trebali bacati ni proizvode za žensku higijenu poput tampona i uložaka, koji se sastoje od super-upijajućih vlakana koja blokiraju odvod.

Žvakaća guma

Žvakaća guma se nikada ne kvari, bilo da je u kanalizacijskoj cijevi ili na neki drugi način. To ne samo da znači da žvakaća guma može doprinijeti začepljenju cijevi i wc-a, kao i bilo koja druga nepropusna tvar, već može dospjeti i u vodene tokove, pridonoseći ogromnom problemu mikroplastike na planetu.

Mast i ulje za kuhanje

Iako mogu održavati nesmetan rad motora automobila, oni čine suprotno za vaše cijevi, skrućuju se, talože se u svim udubljenjima i privlače komadiće svega što pluta.

Žena kaže da pećnicu čisti samo jednom godišnje: "To je dovoljno ako sami napravite ovakvo sredstvo..."

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije