Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon slavlja

Možda će vam trebati: Šest najboljih prirodnih lijekova za mamurluk

zabava, party
Foto: Thinkstock
31.12.2018.
u 16:32

Majka priroda nudi nam neka rješenja za ublažavanje patnji nakon noći pretjerivanja, kažu stručnjaci, a među njima su i đumbir, uravnoteženi doručak, san i voda.

Ako ste pretjerali u novogodišnjoj noći i trebate se brzo 'dovesti u red' na raspolaganju imate i šest prirodnih sredstava protiv mamurluka, piše britanski list Independent.

Iako ne postoji savršeni lijek za mamurluk majka priroda nudi nam neka rješenja za ublažavanje patnji nakon noći pretjerivanja, kažu stručnjaci, a među njima su i đumbir, uravnoteženi doručak, san i voda.

1. Đumbir

Đumbir se odavno koristi u kineskoj medicini kao lijek protiv mučnina a njegovu medicinsku vrijednost potvrdilo je 2016. i znanstveni istraživanje. Šalica čaja od đumbira uz doručak jeftin je način da se postigne dvostruki učinak - nadoknadi izgubljena tekućina i umiri želudac. Nutricionist Rob Hobson savjetuje da se u vruću vodu stave dvije žličice đumbirova praha, pola soka od limuna i dvije žličice meda te pričeka par minuta prije konzumiranja.

Video - Pijana pokušala naručiti piće, no tek je kasnije shvatila što je učinila

2. Uravnoteženi doručak

Iako mnogima nakon noći s previše pića nije do jela stručnjaci ističu da je doručak, nakon što je alkohol poremetio razine šećera u krvi, ključan i to 'lagani' bez pržene i teške hrane poput voća i žitarica. Banane i avokado koji sadrže kalij dobrodošli su jer gubitak elektrolita prati prekomjerno konzumiranje alkohola, kaže nutricionistica Rhiannon Lambert.

3. Opuncija

Fotogenični kaktus s crvenim plodovima također je rješenje jer su istraživanja pokazala da njegov ekstrakt ima impresivni učinak kod mamurluka jer smanjuje mučnine, glavobolje i osjećaj zanošenja.

4. Ekstrakt artičoke

Taj nadomjestak stimulira proizvodnju žuči i može ublažiti osjećaj napuhanosti i druge probavne smetnje, kaže Hobson.

5. Voda

Za to rješenje sigurno znate no možemo se kladiti da ga se ne pridržavate. Čak i umjereno konzumiranje alkohola vodi u dehidraciju što, pak, izaziva glavobolju, pomanjkanje energije, nemoć. Nakon buđenja treba odmah posegnuti za čašom vode, a trebalo bi popiti čašu vode i prije spavanja, kaže Lambert.

Video - Naručio Uber pa mu stigao pijani vozač

6. San

Za san nema zamjene pa probajte odrijemati u stanki posla, ali nemojte zaboraviti uključiti budilicu.

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
19:52 31.12.2018.

Marijina mamur-čorba! 🙃

SJ
Samo ja
17:21 31.12.2018.

svi mi koji pijemo noćas,kad se doma dodje lijepo strusiti litar vode prije spavanja,garantiran oporavak prilikom budjenja.

Avatar Gerbil, the farming Troll
Gerbil, the farming Troll
01:08 01.01.2019.

Pitajte gospona Mamurka ua savjet

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije