Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
šanse 1:50.000.000

'Moji su blizanci začeti u različito vrijeme u dvije maternice, jedno umjetnim, a drugo prirodnim putem'

Blizanci
GettyImages
15.05.2023.
u 15:30

Šanse za jedno dijete u jednoj, a drugo u drugoj maternici, jedan naprema 50 milijuna, a zapravo su i manje jer su bebe začete u različita vremena i na različite načine; jedna IVF-om, a druga prirodnim putem!, ispričala je.

Socijalna radnica iz Melbournea, Australija, Madeline Kaklikos ispričala je kako je sa svojim blizancima Nateom i Coleom zatrudnjela u razmaku od nekoliko dana; s jednim zahvaljujući IVF-u, a s drugim prirodnim putem; a nosila ih je u dvije odvojene maternice. "Nakon ultrazvuka mog trudničkog trbuha liječnik je izgledao iznenađeno, a onda je rekao: 'Vidim i vašu drugu bebu. Dobiti ćete blizance, a jedan je u drugoj maternici...' ", ispričala je Kaklikos kojoj je dvije godine ranije, 2020., dijagnosticiran uterus didelphys, izuzetno rijetko urođeno stanje u kojem se žena rađa s dvije maternice...

Odmah je, priča, podvrgnuta raznim testovima, a liječnici su joj ubrzo preporučili da pokuša s IVF (izvan materničnom oplodnjom). Tako je, već na prvom vađenju izdvojeno pet zdravih jajnih stanica, od kojih su liječnici dobili dva embrija i postavili ih u njenu 'pristupačniju' maternicu s desne strane, no embriji se na žalost nisu prihvatili.

"Nastavili smo pokušavati, ali nakon osmog pokušaja sam počela misliti da nikada nećemo imati dijete. Bilo je to mračno razdoblje za nas oboje i stvarno nam je bilo teško pronaći snage da se uopće nadamo", prisjetila se 24-godišnjakinja. Ipak, nekoliko mjeseci kasnije, liječnici su od njenih stanica uspješno stvorili 11 embrija a u desetom je pokušaju jedan prebačen u njenu lijevu maternicu, koja im prije nije bila dostupna. A taj je put uspjelo i u lipnju 2022. Kaklikos je doznala da je trudna; a deset tjedana kasnije i da čeka blizance. 

"Rečeno nam je da su šanse za jedno dijete u jednoj, a drugo u drugoj maternici, jedan naprema 50 milijuna, a zapravo su i manje jer su bebe začete u različita vremena i na različite načine; jedna IVF-om, a druga prirodnim putem!". Ipak, ni to nije išlo glatko pa joj je trudnoća već u početku ocijenjena kao visokorizična, te su postojale velike šanse da će izgubiti obje bebe, zbog čega je roditeljima savjetovano da jednu trudnoću prekinu.

"Iako smo bili prestravljeni, vjerovali smo da nam je suđeno dobiti blizance i odlučili smo riskirati", kaže mama, a rizik se, očito, isplatio; već u 34. tjednu trudnoće pukao joj je vodenjak, a ona je podvrgnuta planiranom carskom rezu. "Kad sam ih prvi put primila u naručje mislila sam da će mi srce iskočiti iz grudi od sreće. Imali smo samo deset minuta s njima prije nego što su odvedeni na posebnu njegu, ali tih je deset minuta bilo čarobno", prisjetila se Australka. Nakon 17 dana, blizanci su konačno pušteni doma, a početak roditeljstva sa dvije bebe nije bio lagan. "Bez obzira na sve, obožavam biti mama i jedva čekam da malo narastu da im kažemo koliko su posebni", rekla je Kaklikos za The Sun.

Majka želi blizancima dati ista imena, ali tata se protivi: 'Ne odgajamo jedno dijete, moraju biti drugačiji'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije