Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mogu se šiti posvuda

Mogu biti magneti za plijesan i bakterije: Pripazite da ove kućanske uređaje držite čistima!

Shutterstock
23.10.2023.
u 07:00

Kada se razvije kolonija plijesan, ona se razmnožava otpuštanjem mikroskopskih čestica koje se nazivaju spore u okolno područje.

Uređaji su ključni dio svakog kućanstva, ali nažalost, oni su i žarište plijesni. Poduzimanje nekoliko jednostavnih koraka za sprječavanje rasta mikroba u vašim uređajima može vam pomoći da uživate u njihovim blagodatima bez ikakvog nezdravog izlaganja, jer nitko ne želi piti kavu s natruhom plijesni ili udisati zrak koji je pun mikroskopskih čestica.

Kada se razvije kolonija plijesan, ona se razmnožava otpuštanjem mikroskopskih čestica koje se nazivaju spore u okolno područje. Zamislite ih kao pahuljaste bijele sjemenke maslačka. Zahvaljujući tome što su malene, ove se spore mogu širiti posvuda, uključujući i naše domove. Poput sjemena, spore plijesni su nežive čestice i ostat će nežive dok ne padnu na površinu s pravim komponentama za rast. Većini vrsta plijesni potrebna su samo dva ključna elementa da počnu rasti: hrana i vlaga. Ključni detalj koji treba zapamtiti je da ako su ove dvije stvari prisutne 24-48 sati, neke vrste plijesni mogu početi rasti, piše Mind Body Green.

VEZANI ČLANCI:

Uređaji su jedno od najboljih mjesta za rast mikroba jer često sadrže komponente potrebne za prelazak spore u živu koloniju. Uzmimo, na primjer, perilicu rublja. Ostaci sapuna, organske tvari s odjeće i naslage minerala izvrsni su izvori hrane. Većina uređaja također skuplja vlagu. Gumene brtve i male pukotine u uređajima poput aparata za kavu, na primjer, mogu zadržati vlagu tijekom i nakon upotrebe. Da stvari budu još gore, bakterije rastu u sličnim uvjetima kao plijesan i često ih se može pronaći kako rastu uz kolonije. U biti, ovi strojevi mogu brzo postati utočište za rast mikroba. Nakon što se to dogodi, svaki put kada uključite stroj, razbacujete razne vrste čestica na odjeću, hranu i piće, kao i po cijelom domu. 

Važnost izbjegavanja plijesni u uređajima: Nakon što spora plijesni prijeđe u svijet živih, počet će rasti korijenje koje se naziva hifama na površini na koju je sletjela. Pokreće se i reproduktivni ciklus, ispuštajući spore u okolno područje. Neke vrste plijesni također oslobađaju mikroskopske toksine koji se nazivaju mikotoksini, a koji su štetni za ljudsko tijelo. Vaše tijelo će te čestice označiti kao strane napadače i poslati imunološki sustav da ih se riješi. Međutim, velika količina izloženosti može dovesti do neispravnog rada ili preopterećenosti imunološkog sustava, što dovodi do dugog popisa potencijalnih kroničnih simptoma. Ovi simptomi mogu trajati sve dok traje izloženost.

Kako spriječiti rast mikroba u vašim uređajima: Ključni način za sprječavanje rasta mikroba u uređajima je da ih održavate što čišćima i suhima. Time se eliminiraju komponente potrebne za rast, sprječavajući ulazak organizama poput plijesni i bakterija. Također pomaže u smanjenju mikroskopskih čestica poput spora koje su možda ušle u kuću i dospjele na uređaj. Što se te čestice brže uklone, manja je vjerojatnost da će se razviti u žive kolonije. Zatim se usredotočite na to da vaši uređaji rade ispravno i da se ne troše. Problemi s održavanjem mogu dovesti do viška ili zarobljene vlage, što omogućuje ulazak kontaminanata. Evo nekoliko načina za sprječavanje plijesni na uobičajenim uređajima, ali uvijek provjerite upute proizvođača za preporuke za vaš određeni stroj.

VEZANI ČLANCI:

Perilica rublja: Ostavite poklopac i ladicu za deterdžent otvorene kada ne koristite stroj, kako biste smanjili vlagu zarobljenu unutar stroja i omogućili protok zraka. Obrišite brtve nakon pranja kako biste uklonili skupljenu vlagu i pobrinite se da koristite pravi deterdžent. Ako zahtijeva proizvode visoke učinkovitosti, to je ono što trebate odabrati. Previše sapunice može ostaviti širom otvorena vrata za razvoj plijesni, pa koristite botanički aditiv za pranje rublja pri svakom pranju kako biste lakše uklonili čestice poput spora s odjeće i same perilice rublja. Očistite gumenu brtvu i brtve poklopca jednom tjedno. Važno je zapamtiti da mokru odjeću trebate odmah izvaditi iz perilice.

Aparat za kavu: Izbjegavajte zadržavanje stajaće vode u stroju kada nije u uporabi i operite uklonjive dijelove nakon svake uporabe blagim sapunom. Pustite da se uklonjivi dijelovi potpuno osuše nakon svake uporabe ostavljajući ih nepričvršćene na stroj i održavajte unutarnju vlažnost na 35-50%. Pripazite i na istrošenost aparata jer to može dovesti do stvaranja plijesni.

Blender:  Operite i potpuno osušite nakon svake uporabe i nikako ne dopustite da išta stoji u stroju. Hrana ili vlaga ostavljeni u blenderu dulje vrijeme mogu omogućiti rast kontaminanata. Dubinski ga očistite nakon svaka 3-4 korištenja i također pripazite na istrošenost. Pukotine u stroju mogu zadržati vlagu i čestice te ih je teško pravilno očistiti.

Hladnjak: Dubinski očistite stroj barem svaka dva mjeseca, a očistite i zavojnice najmanje svakih šest mjeseci. Oni mogu biti puni prašine, čestica i organske tvari, što može stvoriti idealne uvjete za rast mikroba. Održavanje ovih zavojnica čistima također može osigurati da vaš hladnjak radi u dobrom stanju i da ne radi više nego što je potrebno. Očistite vodovod najmanje svakih šest mjeseci i promijenite filter za vodu na vrijeme. Očistite sva prolivena sredstva što je prije moguće i pridržavajte se rokova trajanja hrane.

Prestanite ih raditi: Greške zbog kojih čišćenje doma traje duže nego što bi trebalo!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije