Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Modni dvoboj Jadranke Kosor i Angele Merkel

kosor merkel
AFP
05.02.2010.
u 09:00

Modni dvoboj predsjednice hrvatske vlade i njemačke kancelarke pobudio je pažnju javnosti (i) različitim stilovima odijevanja.

U usporedbi sa kancelarkom Angelom Merkel, hrvatska premijerka Jadranka Kosor može slobodno ponijeti titulu modne ikone, mišljenja je modni novinar i stilist Grgo Zečić.

Razlika u stilovima dviju dama, vršnjakinja, golema je upravo zbog činjenice što Merkel njeguje izrazito hladan i oštro strukturiran stil koji prilično neuspješno pokušava osvježiti hrabrim izborom boja jakni, dok gospođa Kosor ima poseban modni senzibilitet u kojem, primjerice, spaja nježnu bijelu bluzu i crne kožne čizme.

- Kako bi osvježila kostim ili kaput dodaje različite broševe koji su sada već postali njen zaštitni znak. Smatram da takav stil gospođi Kosor dolazi sasvim prirodno, bez previše napora i promišljanja. Premijerka je postigla izuzetan balans između svoje osobnosti i važne političke institucije koju predstavlja i to je u kontekstu stila njen najveći uspjeh - kaže Grgo Zečić.

Bezličnost ili šarm

- Ona točno zna gdje je granica šarma i protokola dok njezine kolegice uglavnom izgledaju prilično bezlično i uniformirano. Ovdje više ne govorimo o modi već o činjenici kako je takva doza šarma i karizme izuzetno važan faktor u politici jer gospođa Kosor predstavlja svoju zemlju u inozemstvu - tvrdi Zečić.

Modni sraz dviju premijerki na sličan je način doživjela i prof. Ljiljana Buhač koja tvrdi da je zahvaljujući odabiru odjeće Jadranka Kosor u odnosu na Angelu Merkel djelovala mladolikije.

- Naša premijerka djeluje profinjeno u zimskom kaputu, uspravnog je držanja i sa osmjehom na licu. Odlučila se za crno bijelu kombinaciju, čime je poslala poruku da je odlučna osoba, a oštrinu je ublažila brošem. Jedino su čizme malo pokvarile opći dojam: cipela bi bolje pristajala. Angela Merkel voli koristiti kombinacije hlača i kratkih sakoa što je čini starijom, djeluje skromno i ne odiše otmjenošću - mišljenja je profesorica Ljiljana Buhač.

Ukratko, dva različita stila odijevanja i dvije različite percepcije u javnosti: premijerka Kosor poslala je poruku samouvjerene i odlučne osobe, dok kancelarka Merkel svoj neprijeporni autoritet i političku moć dobro prikriva imidžem jednostavne, obične žene.

Komentara 6

OV
over
09:15 05.02.2010.

jasno je da kosorica u zadnje vrijeme slusa modne savjetnike jer je do nedavno izgledala jadno kao merkelica... a u cjelokupnom imidzu i sijeda kosa/frizura cini svoje

DU
Deleted user
09:42 05.02.2010.

ah sto ce sirota Merkel, kol´ko para tol´klo muzike. mozda joj Kosorica malo zajma da si i ona priusti modne stiliste i savjetnike pa bu dobro zgledala.

DO
doktorica
10:43 05.02.2010.

Decentan stil uvijek je najbolji izbor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije