Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
autorica 'konmari metode' pospremanja

Marie Kondo:"Za cijeli dom koristim jedno sredstvo za čišćenje jer volim minimalizam"

Pixabay
21.11.2022.
u 07:00

"Prije sam i pod brisala sredstvom za čišćenje, a sada ga brišem samo vlažnom krpom, a koristim obične bijele pamučne krpe. Ne ostaju dugo bijele i pogled na njih ne izaziva radost, ali ja to ignoriram".

Marie Kondo, autorica proslavljene KonMari Metode pospremanja, kaže kako je još kao mlada djevojka, čistila svaki put kad bi joj mama izašla van.

Maslinovo ulje kao sredstvo za čišćenje? Evo gdje će napraviti 'čuda'

1/5

"To nije bilo zato što sam željela učiniti nešto lijepo za nju, već zato što nisam mogla potisnuti svoju potrebu za pospremanjem. Koristila sam izbjeljivač za čišćenje odvoda kuhinjskog sudopera, ribala prljavštinu s kuhinjskog ventilatora, brisala prozorske klupice i uživala u uklanjanju prašine koju nitko nije ni primijetio, koristeći različite vrste sredstava za čišćenje"

Danas pak, kaže, u svom domu gotovo da uopće nema sredstava za čišćenjem najviše zato što joj kemikalije imaju neugodan miris..

A evo kako danas čisti razne površine:

Kada

Ne koristim ništa za kadu već je samo isperem hladnom vodom iz tuša, a zatim osušim ručnikom namijenjenim za tu svrhu. Prskanje kade hladnom vodom nešto je što sam naučila od svoje majke, ali sam odlučila prestati koristiti sredstva za čišćenje i čini se da to  uopće ne čini razliku. Međutim, razgovaram s kadom dok je brišem, govoreći stvari poput: "Dala si mi tako osvježavajuću kupka" ili "Nevjerojatno je kako si uvijek tako čista i bez plijesni"...

Podovi

Prije sam i pod brisala sredstvom za čišćenje, a sada ga brišem samo vlažnom krpom, a koristim obične bijele pamučne krpe. Ne ostaju dugo bijele i pogled na njih ne izaziva radost, ali ja to ignoriram. Temeljito ih perem i sušim, slažem po istom principu kao i odjeću i spremam u njihovu kutiju. Kad postanu previše grube, koristim ih za brisanje stvari poput prozora i vrata prije nego što ih bacim.

Isprobajte jeftini trik za čišćenje prljavog posuđa: Trebat će vam samo dvije vrećice čaja!

Ploča za kuhanje

Ne koristim sredstvo za čišćenje štednjaka, već ga samo obrišem vrućom, vlažnom krpom. To je nešto što sam naučila od jednog svog klijenta. Lako ćete ukloniti ulje i masnoću ako ploču štednjaka odmah nakon kuhanja obrišete dobro ocijeđenom krpom namočenom u vruću ili hladnu vodu.

- Mislim da je ključ lakog čišćenja korištenje minimuma opreme za čišćenje. Naravno, neki ljudi, poput profesionalnih čistača, možda trebaju koristiti niz sredstava za čišćenje kako bi zadovoljili specifične potrebe, dok će ih drugi možda trebati koristiti povremeno, primjerice za uklanjanje tvrdokorne prljavštine. Mene osobno veseli jednostavan pristup koji zahtijeva samo jedno sredstvo za čišćenje tako da ne moram razmišljati ili birati. Na moju sreću, višenamjenska sredstva za čišćenje koja su dobra za okoliš sada je lako pronaći - rekla je Kondo za Mind Body Green, a uz njih kod kuće, dodaje, uvijek ima i vrećicu sode bikarbone.

"Ako dok pregledavate sredstva za čišćenje shvatite da neka od njih ne koristite, zašto ne iskoristite priliku da ih se riješite i eksperimentirate s jednostavnijim pristupom? Pogled na uredan ormarić, bez gomile sredstava za čišćenje, može vas čak i potaknuti na čišćenje. I prije nego što shvatite, vaš san o blistavom domu punom radosti će se ostvariti!"

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije