Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nek' vas malo strese

Mali stres dobar je za jačanje imuniteta

'isolated man on white background, focus point on hand, negative concept'
''
12.07.2012.
u 14:05

Imunološki sustav mogu potaknuti hormoni stresa, no oni su poželjni u malim količinama

Eksperiment proveden na laboratorijskim životinjama pokazao je da povremen i kratkotrajan stres pozitivno djeluje na imunološki sustav. Znanstvenici s američkog sveučilišta Stanford zaključili su da se organizam prilagođava potencijalno opasnim situacijama lučeći hormone stresa, a na taj način priprema organizam za zaštitu i pojačano djelovanje imunog sustava. Analizom krvi utvrđeno je da kratak stres povećava razinu nekih tvari imunog sustava koje su od iznimne važnosti u borbi protiv bolesti, a potaknulo ih je pojačano lučenje triju hormona stresa – norepinefrina, epinefrina i kortizola. Sposobnost imunog sustava da regulira  upale presudna je kod razvoja bolesti, primjerice prehlade, objasnili su istraživači sveučilišta Carnegie Mellon.

Međutim, kod dugotrajne izloženosti stresu, kad nema ni kratkog opuštanja, otežava se reguliranje upalnih procesa u organizmu te povećava rizik od bolesti. Stanice imunog sustava tada ne mogu normalno reagirati na hormone što uzrokuje upale koje se kasnije mogu razviti u bolesti.

Dakle, rješavanje nakupljenog stresa svakodnevno je potrebno, međutim ako znamo da imuni sustav regulira upale ključne za izlječenje, onda je dobro da imuni  sustav ponekad potaknemo na bolje djelovanje izlažući se – samo kratkotrajnom stresu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije