Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
objasnili dermatolozi

Mala su djeca posebno sklona osipu od vrućine: Evo kako ga prepoznati i brzo ga se riješiti

Vrućina
Shutterstock
30.06.2023.
u 14:30

Iako se obično javlja kad smo vani na otvorenom, osip od vrućine može se pojaviti i kad smo u zatvorenom prostoru; ako se znojimo, a nešto (poput uske odjeće) blokira isparavanje tog znoja, kaže dermatologinja.

Iritantni osip od vrućine jedna je od rijetkih mana ljetnom vremenu, a kako znaju i mnogi roditelji, najsklonije su mu bebe i mala djeca. "Iako se osip od vrućine može javiti u bilo kojoj dobi, češće se viđa kod beba i male djece nego kod odraslih jer njihove znojne žlijezde još nisu u svojoj punoj funkciji", kaže dermatologinja s medicine i zdravstvenih znanosti pri Washington Sveučilištu, dr. Noëlle Sherber. "Kad izađemo na vrućinu; osobito ako je i vlažnost zraka visoka; 2 do 4 milijuna znojnih žlijezda u cijelom tijelu pokreće lučenje znoja koji isparava iz kože i hladi nas, no ponekad se u vrućem i vlažnom okruženju žlijezde znojnice začepe pa znoj ostaje 'zarobljen' ispod kože i uzrokuje upalu", objasnila je.

“Isto se može dogoditi i ako ste fizički vrlo aktivni, npr. ako vježbate po velikoj vrućini, a ne pomažu ni sportski grudnjaci i atletske tajice koje većina ljudi tada nosi jer su ti odjevni predmeti često napravljeni od materijala koji baš i 'ne dišu'", dodala je. Iako se obično javlja kad smo vani na otvorenom, osip od vrućine može se pojaviti i kad je osoba u zatvorenom prostoru; ako se znoji, a nešto (npr, uska odjeća) sprječava pravilno otpuštanje znoja na površinu kože i njegovo isparavanje.

Kako prepoznati osip od vrućine?

Osip od vrućine ima karakterističan izgled, ali kada pokušavate utvrditi imate li ga ili ne, važno je razmisliti i o okolnostima; na primjer jeste li puno vremena proveli vani dok su velike vrućine ili ste se izlagali jakom suncu. U tim je slučajevima osip itekako moguć, a prepoznati ćete ga po malim i ujednačenim crvenim, bijelim ili sivkastim; ovisno o tonu kože; kvržicama koje nalikuju i malim prištićima ili mjehurićima. Te se neravnine često pojavljuju na područjima gdje uz znojenje postoji pritisak i trenje od odjeće, npr. na vratu, kožnim naborima, prsima, preponama, stražnjem dijelu nogu ili stražnjici. "Ako zatvorite oči i rukom prođete po koži, osjetiti ćete neravne i hrapave dijelove gdje je osip", kaže dermatologinja, no teško ga je ne prepoznati jer uz sve to jako i svrbi. "Mnogi kažu da osjećaju nešto poput bockanja po koži", dodala je, a neki se žale i da ih koža peče.

Spavate na pamučnim jastučnicama? Nakon ovoga vjerojatno više nećete

Vrućina
1/5

Kako ga se brzo riješiti?

"Dobra je vijest da je osip od vrućine potpuno benigan, što znači da vam neće naškoditi", rekla je za dr. Sherber za portal Self, a simptomi mu, dodaje nestaju sami od sebe. "Hlađenjem kože, mijenjanjem odjeće i/ili nježnom njegom kože možete prilično brzo ublažiti osip od vrućine, a simptomi bi trebali nestati ili se znatno poboljšati unutar jednog dana".  Evo što možete učiniti da biste se riješili osipa od vrućine:

  • Maknite se s vrućine. Uđite negdje gdje postoji ventilator ili klima uređaj jer, što brže rashladite kožu, to će vam brže biti bolje.
  • Što prije skinite usku odjeću da uklonite trenje i da koža 'prodiše', a znoj ne ostaje u znojnim kanalima.
  • Uđite pod hladan tuš ili kadu s hladnom vodom. 
  • Ako vas koža jako svrbi i nadražena je, pomoći će blagi lokalni steroidi poput kreme s 1% hidrokortizona,
  • Kod snažnog svrbeža možete napraviti i kupku s koloidnom zobenom kašom koja smanjuje upalu i svrbež kože.
  • Izbjegavajte dirati kožu jer tako povećavate rizik od sekundarne infekcije kože.

Mladić pokazao kako izgleda alergija na boju za kosu! Ne zaboravite testirati jeste li alergični.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije