Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nisu agresivci

Macho muškarci mogu biti iznenađujuće kooperativni

viggo mortensen
AFP
06.06.2012.
u 12:14

Macho-muškarci ponekad djeluju hladno i odbojno, no istraživači su otkrili da oni nisu samo takvi...

 

Muškarci s izraženim crtama lica nisu agresivni i hladni već se vole žrtvovati za svoju grupu te osjećaju empatiju za druge, pokazala je studija objavljena u Psychological Science. Rezultati su pokazali da prvi dojam u susretu s macho muškarcima pobuđuje osjećaj da oni ne žele surađivati, da su hladni i nepošteni. No to i nije baš sasvim točno.

– Muškarci sa širim licem tipično su označeni kao \"zli do bola\" – kazao je Michael Stirrat sa britanskog sveučilišta St. Andrews.

Izloženost visokim razinama testosterona u maternici može muškarcima dati obrise muževnijeg lica s izraženom čeljusti i malim očima. Te razlike postaju očite jednom kad dječak preraste u zrelog muškarca. Zbog toga što je testosteron povezan s povećanom razinom agresije, neka istraživanja sugeriraju da su ti muškarci uvijek spremni za borbu.

Istraživači su to pokušali opovrgnuti eksperimentom u kojem su dali ispitanicima da igraju za novac. Rekli su im da će rezultate uspoređivati sa studentima s njihova sveučilišta ili onog \"konkurentskog\". Macho tipovi muškaraca postali su kompetitivniji tek kad im je rečeno da se rezultati uspoređuju s vanjskim suparnicima. Uočeno je i da više riskiraju kod ulaganja kako bi priskrbili novac za svoju grupu, piše Livescience.

Rezultati podupiru prošlogodišnje istraživanje koje je utvrdilo da izvršni direktori širokih lica bolje vode tvrtke od njihovih kolegama s uskim licima, pa su možda upravo ti macho-direktori spremni žrtvovati se za svoju momčad, sugeriraju istraživači.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije