Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JOGA ZA ZDRAVIJI ŽIV

Ljude ne možete promijeniti, ali možete sebe

joga
Foto: boris ščitar/pixell
1/3
27.12.2010.
u 09:20

U suradnji s Medical Yoga Centrom podsjećamo vas
na važnost vježbanja za zdravlje vaše kralježnice

U svijesti ljudi stoljećima, čini se, sjedeći položaj nosi u sebi poseban značaj, navodi Pavel Srednycki u svojoj knjizi „Psihologija svakodnevice“, pa spominje poznate sintagme koje sjedenju daju čak i intelektualni smisao: „Sjedi i razmisli“ ili „Moramo sjesti i odlučiti“ i sl.

Ortopedi bi, međutim, o sjedenju mogli ispričati posve drukčiju priču, koja bi vjerojatno počela s upozorenjem kako je sjedeći položaj pravi pakao za leđne mišiće! Sjedenje, naime, izaziva 40 posto veći pritisak na diskove nego stajanje, a posebno su ugroženi diskovi slabinskoga dijela kralježnice. Zabluda je mišljenje kako se mišići pri sjedenju odmaraju; naprotiv! Leđni mišići moraju se naprezati da vas drže uspravno, a kako nema kretanja, u njima se, uza smanjenje dotoka kisika i hranjivih tvari, nagomilavaju otpadni produkti staničnog metabolizma, što s vremenom uzrokuje podložnost različitim bolestima i oštećenjima tkiva, bržem umaranju itd. Sve to uvjetuje dodatnu potrebu za mirovanjem (sjedenjem) pa se tako zatvara krug posljedica kojeg su katkad kronično bolna leđa. Liječnici uglavnom savjetuju što više kretanja. Na poslu bi bilo dobro svaki sat ustati i malo prohodati, korisno je i brzo hodanje od kuće do ureda, a najkorisnija je redovita rekreacija. Tim kineziologa japanskoga sveučilišta Tenri Daigaku upozorava kako je 87 posto problema s bolnim leđima među studentima izravno povezano sa satima provedenim u sjedećem položaju za knjigom, a novija istraživanja istovjetne bolne tegobe povezuju sa sjedenjem za računalom.

Današnja vježba jedna je od onih koje izvanredno učinkovito uklanjaju probleme bolnih leđa, a počinje dubokim udisajem u položaju kao na slici 1. Uz polagan izdisaj tijelo se rotira udesno sve dok se desnom rukom ne dotakne lijevo stopalo (slika 2). Uz mirni udisaj treba se, mirno i polako, vratiti u početni položaj, a zatim uz izdisaj spustiti ruke i opustiti se. Vježbu ponovite nekoliko puta na jednu stranu, a zatim sve izvedite iz početnog položaja pri kojemu je lijeva noga podignuta, a savijanje je ulijevo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije