Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opasnost

Ljubimce ništa neće potpuno zaštititi od krpelja, ali će pomoći

pesek
09.05.2010.
u 10:30

Krpelji i babezioza vrebaju kućne ljubimce i usred gradova, javljaju nam naši čitatelji. Kako se nositi s njima savjetuje Zdravka Rumiha, dr. vet. med.

Radi uspješne prevencije obolijevanja pasa i ostalih kućnih ljubimaca od bolesti koje prenose krpelji, nudi se širok spektar preparata za zaštitu, ampule, sprejevi, ogrlice, praškovi. Ampule se nanose na jednom mjestu na tijelu, najčešće na gornjoj strani vrata direktno na kožu, a svakako izbjegavajte kupanje šamponima dva do tri dana prije i poslije aplikacije kako se djelotvornost ne bi umanjila.

Sprejevi se nanose po cijelom tijelu, a potrebno je i utrljati djelatnu tvar u dlaku i kožu nakon sprejanja.

Antiparazitne ogrlice se razlikuju po sastavu i principu djelovanja. Kod nekih djelatna tvar je antiparazitik koji uništava nametnike na životinji, a kod drugih su to razna eterična ulja koja tjeraju nametnike od životinje. Ogrlicu je potrebno stalno nositi. Prašak je poželjno nanijeti na cijelo tijelo, dobro utrljati i ponavljati svaka 3 do 4 dana. U pravilu, jedan od oblika preparata dovoljan je za zaštitu. No, kod pojave više krpelja u prirodi preporučljiva je kombinacija preparata za učinkovitiju zaštitu, npr. ampule i ogrlice, spreja ili praška.

Nema preparata koji pruža punu zaštitu pa je bitno koristiti preparate u propisanim intervalima, a pored toga redovito pregledavati životinju, osobito nakon boravka izvan kuće. Što prije krpelj bude otkriven i uklonjen, manja je šansa da prenese infekciju na životinju. Pažnju treba obratiti na intenzivno češkanje i grickanje određenog područja, iritaciju kože, bezvoljnost. Ako na životinji nađete krpelja, a djelovanje pareparata je pri isteku ili je ono oslabljeno, morate sami iščupati krpelja pincetom. Nametnika treba izvući cijelog, a ako glavica krpelja slučajno ostane u koži, to mjesto treba dezinficirati i mazati antibiotskom kremom nekoliko dana. Nemojte sami vaditi ostatke krpelja jer možete izazvati infekciju kože i zakomplicirati zdravstveno stanje kože. Odvedite ljubimca u veterinarsku ambulantu, gdje će to stručno učiniti.

Ako se vaš ljubimac buni pri pokušajima uklanjanja krpelja, pokušajte kupanjem u insekticidnom šamponu (npr. Armonie Naturali šampon s uljem neema, Pinavet šampon, HerbaMax, Beaphar insekticidni šampon) ili pak pokušati insekticidnim sprejevima na biljnoj bazi (HerbaMax, Pet soft, Canina Bio-insect shocker, Biokill) izravno na krpelja.

Uz primjenu antiparazitika, psa treba dobro pregledavati nakon šetnje kako biste otkrili krpelja. Da bi mogao prenijeti uzročnika bolesti, krpelj treba provesti na psu 2-3 dana pa redovna kontrola i pravodobno uklanjanje krpelja može biti presudno u njezinu sprečavanju. Svakako redovito štitite ljubimce protiv krpelja, pregledajte ih jer i pod zaštitom možete na njima naći krpelja. Iako krpelj ugine u roku 48 sati, dobro ga je ukloniti kada se uoči.

Ključne riječi

Komentara 2

EH
Ecce homo
19:54 09.05.2010.

Dobro, životinje su zaštićene od nametnika. A mi?

OB
-obrisani-
06:09 02.07.2010.

Isto to sto je taj rekao ,rekla sam prije njega,a nasli se neki pa me miniraju minusima...Jadnici,slabo ste informirani...vidi se koliko su nasi ljudi zaostali za svjetom ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije