Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osvježava i ukusna je

Ljeti ju jedete često, no znate li koliko je zapravo zdrava? Ovo su dobrobiti lubenice!

Shutterstock
17.07.2023.
u 11:30

Slatka je i sočna, što ju čini savršenom poslasticom za gašenje žeđi tijekom ljetnih vrućina

Lubenica je dobar izvor antioksidansa i hranjivih tvari. Osim što podržava hidrataciju, može također promovirati mnoge aspekte zdravlja i spriječiti određena zdravstvena stanja. Slatka je i sočna, što ju čini savršenom poslasticom za gašenje žeđi tijekom ljetnih vrućina. Ovo veliko, okruglo voće ima zelenu koru i jarko crveno meso. Evo nekoliko glavnih zdravstvenih dobrobiti lubenice, piše Healthline.

Pomaže vam da ostanete hidrirani: Lubenica se sastoji od 92 posto vode, pa je to jednostavan način da hidrirate svoje tijelo. Čak i mala dehidracija ljeti može uzrokovati umor, grčeve i glavobolje. Pokušajte malo lubenice posuti solju nakon fizičke aktivnosti kako biste nadoknadili elektrolite i ugljikohidrate.

VEZANI ČLANCI:

Održava zdravu težinu: Budući da se većinom sastoji od vode, lubenica ima malo kalorija, te ćete se duže osjećate sitima. Može biti izvrsna opcija ako se pokušavate oduprijeti kaloričnijim slasticama.

Podržava zdravlje očiju: Hranjive tvari u lubenici posebno su korisne kada su u pitanju vaše oči. Antioksidansi smanjuju rizik od problema s očima, dok vitamin A također podržava zdravlje vaše rožnice.

Jača vaš imunološki sustav: Doza vitamina C u lubenici podržava imunološki sustav koji se bori protiv infekcija.

Ublažava bolove u mišićima: Lubenica također pomaže vašem tijelu da osjeća bolje nakon vježbanja. To je zahvaljujući citrulinu, koji pomaže u proizvodnji dušikovog oksida za poboljšanje protoka krvi i rada mišića.

Dobra je za zdravlje kože: Lubenica ima vitamin C koji pomaže tijelu da proizvodi kolagen, koji podržava zdravlje stanica i sposobnost zacjeljivanja od ozljeda. Vitamin A iz beta-karotena pomaže u obnavljanju stanica kože, sprječavajući da koža ostane suha.

Poboljšava probavu: Polifenoli u lubenici potiču dobre bakterije u vašim crijevima. To olakšava probavu, ali također jača imunološki sustav i proizvodnju hranjivih tvari u crijevima.

Pun zdravstvenih prednosti: Evo za što je sve dobar - češnjak!

 

Komentara 1

ZD
zdravljak
12:32 17.07.2023.

Sve je relativno, moj Alberte.... nekom je zdrava, nekom nije. Dijabetičari je ne bi smjeli jest.. eto...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije