Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kasnije nego što mislite

Liječnica otkriva: 'Evo kada bi trebali piti kavu kako bi podigli razinu energije'

shutterstock
23.02.2024.
u 16:20

Kava je stimulans koji može poremetiti obrasce spavanja, stoga je važno da je ne pijete prekasno tijekom dana.

Želite kofeinom podići svoju razinu energije? Doktorica je otkrila najbolje vrijeme za ispijanje kave kako biste dobili onu 'energetsku' injekciju za kojom žudite. Dr. Deborah Lee preporučuje da svoju prvu šalicu kave popijete barem 45 minuta nakon buđenja. 'Hormon kortizol slijedi ritam specifičan za vaš vlastiti ciklus spavanja', dodala je za New York Post

'Povišene razine kortizola mogu utjecati na vaš imunološki sustav, a ako su već na vrhuncu kada se probudite, pijenje kave čim otvorite oči može učiniti više štete nego koristi, a može vas čak učiniti imunima na kofein tijekom dužeg vremena', kaže.

VEZANI ČLANCI:

Kortizol je glavni tjelesni hormon stresa - proizvode ga nadbubrežne žlijezde i otpušta se u krvotok tijekom stresnih razdoblja. On utječe na san, raspoloženje i razinu energije. Također se bori protiv upala, kontrolira krvni tlak i regulira šećer u krvi, između ostalih važnih funkcija. Ne želite previše ili premalo kortizola - a razina varira tijekom dana.

'Najbolje vrijeme za ispijanje kave obično bi bilo sredinom do kasnog jutra kada je vaš kortizol puno niži i možete početi osjećati pad energije, ali naravno ne prekasno poslijepodne jer bi to moglo utjecati na vaš san', objasnila je dr. Lee.

Studija iz 2010. pokazala je da razina kortizola pada na najnižu razinu oko ponoći prije nego poraste oko 2 do 3 sata ujutro. Vrhunac mu je oko 8:30 ujutro i ponovno opada tijekom dana dok se ne završi 24-satni ciklus. Dr. Lee je rekla da bi netko tko se budi oko 7 ujutro trebao pričekati da popije svoju prvu šalicu kave oko 10 ujutro.

VEZANI ČLANCI:

Kava je stimulans koji može poremetiti obrasce spavanja, stoga je važno da je ne pijete prekasno tijekom dana. Dr. Lee savjetuje da prestanete piti kavu barem šest sati prije spavanja. Kako bi bili sigurni, preporučuje izbjegavanje izvora kofeina nakon 15 sati, uključujući kavu, sok i energetska pića.

'Pokušajte se prebaciti na biljne čajeve ako vam je potreban topli napitak da biste se zagrijali ili varijantu bez kofeina da biste se zavarali da mislite da dobivate kofein', dodala je.  Nedavne studije pokazale su da česta konzumacija kave može smanjiti rizik od infekcije COVID-19 i razvoja Parkinsonove bolesti.

Znate li da vam kava može pomoći pri mršavljenju? Ovo su tri ključne dobrobiti:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije