Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
teška dilema

Kroštule ili fritule? Nemoguće se odlučiti pa smo pripremili i jedne i druge!

10.02.2023.
u 07:24

Svi raskošni recepti za kremaste kolače, voćne torte ili mitski cheesecake mogu se sakriti pred ovim tradicionalnim poslasticama za koje trebate samo brašno, jaja i malo dobre, domaće rakije. Isti sastojci, a potpuno različiti doživljaji!

Pokladno vrijeme nezamislivo je bez hrskavih kroštula i savršeno prženih fritula koje nisu upile masnoću, iznutra su mekane, a izvana imaju finu, hrskavu koricu. Ako ih dosad niste pripremali, ne brinite, lakše je nego što vam se čini! 

Foto: Shutterstock

Kroštule (fanjki)

Sastojci:

200 g brašna

3 žumanjka

1 žlica šećera

1 žlica rakije, likera ili ruma po želji

1 žlica vrhnja

1 vrećica vanilin šećera

šećer u prahu

ulje za prženje

Priprema:

Prvo obavezno prosijte brašno. Pjenasto izmiksajte žumanjke s malo soli. U brašno dodajte žumanjke, šećer, vrhnje i rakiju te umijesite čvrsto tijesto. Prekrijte ga krpom i ostavite da stoji od pola sata do sat vremena, zatim ga tanko razvaljajte. Režite duguljaste trakice s pomoću ukrasnog kotačića s rebrastim rubom pa svaki komad uzdužno razrežite po sredini. Da biste dobili karakterističan oblik kroštula, lijevu stranu tijesta provucite ispod proreza i lagano je izvucite. Oblikovane kroštule ostavite pokrivene krpom da odmore petnaestak minuta prije prženja. Kroštule pržite u dubokom, vrućem ulju. Vruće kroštule pospite šećerom u prahu pomiješanim s vanilin šećerom.

Foto: Marija Herjavić Jerkić

Fritule

Sastojci:

1 jogurt

1 jaje

200 g glatkog brašna

50 g šećera

vanilija

ribana korica naranče

1/2 praška za pecivo

žlica-dvije ruma ili rakije

malo soli

šećer u prahu za posip

Priprema:

Sve sastojke dobro povežite u homogenu smjesu i s pomoću žličice ispuštajte u lagano zagrijano duboko ulje. Neka ulje ne bude prevruće jer će se fritulice izvana zapeći, a u sredini ostati sirove. Treba ga biti dovoljno da fritule ne dodiruju dno lonca. Nemojte pretjerivati i ubaciti previše fritula odjednom jer fritule narastu i treba ostati mjesta da se mogu same okretati. Kad se okrenu i zazlate sa svake strane, izvadite ih na kuhinjski papir da upije višak ulja. Pospite ih šećerom u prahu ili cimet-šećerom, poslužite s džemom, nutellom... kako vam volja!

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije