Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova istraživanja

Kriju li se opasnosti i u kremi za sunčanje?

sunčanje
PIXSELL
09.05.2012.
u 12:10

Preliminarni rezultati jednog istraživanja otkrivaju opasan sastojak koji reagira na sunčevu svjetlost, odnosno UV-zračenje

 

Kako se bliži ljeto, svaki dan možemo čitati o opasnostima sunčanja bez zaštite. U posljednje vrijeme širi se svjesnost o lošem utjecaju sunca na našu kožu, a liječnici savjetuju da bez faktora 30 niti ne pomišljamo na izlazak iz kuće. Ipak, nova istraživanja pokazuju kako nisu sve kreme sa zaštitnim faktorom dobre. Štoviše, neke mogu biti vrlo opasne za našu kožu. 
Cinkov oksid je čest sastojak u takvim kremam za sunčanje. Nova istraživanja pokazuju kako taj sastojak u dodiru sa suncem pokreće kemijsku reakciju koja može ispustiti nestabilne molekule, poznate i pod nazivom sloboni radikali. Oni traže vezu s drugim molekulama, ali u tom procesu mogu oštetiti kožne stanice.  Iako istraživanje još nije gotovo, znanstvenici se boje kako bi to moglo povećati rizik od raka kože. 
 - Cinkov oksid mogao bi pokrenuti slobodne radikale kada je izložen UV sunčevom svjetlu, a ti slobodni radikali mogu štetiti, pa čak i uništiti stanice. Ovi rezultati su ipak preliminiarni i naravno da savjetujemo svima da nanose kremu za sunčanje. Zaštita od sunca je nužna - kaže dr. Yinfa Ma sa sveučilišta Missouri. 

 


Kako se bliži ljeto, svaki dan možemo čitati o opasnostima sunčanja bez zaštite. U posljednje vrijeme širi se svijest o lošem utjecaju sunca na našu kožu, a liječnici savjetuju da bez faktora 30 ni ne pomišljamo na izlazak iz kuće.

Ipak, nova istraživanja pokazuju da nisu sve kreme sa zaštitnim faktorom dobre. Štoviše, neke mogu biti vrlo opasne za našu kožu. 

Cinkov oksid čest je sastojak u kremama za sunčanje. Nova istraživanja pokazuju da taj sastojak u dodiru sa suncem pokreće kemijsku reakciju koja može ispustiti nestabilne molekule, poznate i pod nazivom slobodni radikali. Oni traže vezu s drugim molekulama, ali u tom procesu mogu oštetiti kožne stanice. Iako istraživanje još nije završeno, znanstvenici se boje da bi to moglo povećati rizik od raka kože.

– Cinkov oksid mogao bi pokrenuti slobodne radikale kada je izložen UV-zračenju, a ti slobodni radikali mogu štetiti, pa čak i uništiti stanice. Ovi su rezultati ipak preliminarni i naravno da savjetujemo svima da nanose kremu za sunčanje. Zaštita od sunca je nužna – kaže dr. Yinfa Ma sa sveučilišta Missouri. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije