Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
samo sat vremena od Zagreba

Krenite u Krško - mjesto koje oduševljava ljubitelje povijesti i vina

Nikola Zoko
28.06.2023.
u 08:00

Bogata povijest, prekrasna priroda te slikoviti krajolik Posavja s centrom - gradom Krško priča priču o surovim brežuljcima obraslim vinogradima, bogatoj povijesti koja se manifestira i na stolu - kroz etno gastro doživljaj stoljetne Kleti Krško! Grad Krško prekrasna je destinacija koju s pravom nazivaju rajem za vikend bijeg.

Volite li vikend bijeg na jedinstveno mjesto ili ste spremni samo tijekom jednog poslijepodneva na jedinstven način napuniti baterije krenite u Krško. Nalazi se ni sat vremena udaljeno od Zagreba, a na ovoj se destinaciji nudi pregršt doživljaja. Istražiti možete Grad Rajhenburg čuti priču o povijesti ovog kraja, utjecaju grofova, ali i svećeničkog reda Trapisti (koji su u ovom dvorcu živjeli u tišini predano radeći. Znate li da je ovaj red napravio i prvu čokoladu u Sloveniji?)  koji su ga na poseban način obilježili, vidjeti kako izgleda jedina Slovenska paninoteka koja se nalazi u podrumu ovog dvorca, a kroz koju će vas provesti sommelierka  Ksenja Kragl. Krenete li u gradski đir ovim gradom burne povijesti, put će vas na kraju dovesti i do Kleti Krško, koje je jedna od najstarijih Slovenskih 'kleti'. Podvlačimo vam 'na kraju' jer ovdje se vrijeme ne broji otkucajima kazaljke na satu već kroz kapljice vina kojima se prepuštate  dok slušate o bogatoj povijesti ovog kraja, mitovima i legendama koje su protkane kroz priču o vrhunskom vinu i vinsko-gastro doživljajima. 

Foto: Nikola Zoko

Naime, Klet Krško, koja se danas naziva i domom Cvičeka, svoja je vrata prvi put otvorila osamdesetih godina prošlog stoljeća, iako je osnovana  1928. i to kao prva  vinogradarska zadruga Kostanjevica na Krki. Nalazi se u staroj dvorskoj kleti iz 1770. godine u neposrednoj blizini Šrajbarskog turna čiji su vlasnici bili grofovi Auerspergi i to preko  250 godina. Iz bogate povijesti ovog kraja posebno je potrebno. Istaći utjecaj grofa  Antona Alexandera Auersperga (Anastazij Grün), koji je uz smisao za trgovanje posjedovalo i izniman smisao za kulturu i umjetnost, ovoj je  vinariji još u dalekoj prošlosti dalo poseban pečat zbog kojeg su brojni zaljubljenici u vinsku kapljicu posjećivali ovaj podrum kreirajući i sami povijest. Jedan od najvećih slovenskih pjesnika France Prešern jedan je od njih. Zanimljivo je i dodati i to da Klet Krško, kao zadruga udružuje gotovo 200 vinogradarskih obitelji i brine o očuvanju tradicije mjesta na kojem se i sama vinarija nalazi. Spoj je to dviju vinorodnih regija koje međusobno dijeli rijeka Sava. Na lijevoj obali je vinorodni kraj Dolenjske karakterističan po brežuljcima na kojima se nalaze vinogradi ( ovdje se vidi raznolikost sorti - od bijelih (Kraljevina, Laški rizling, Zeleni silvan, pinot bijeli, sauvignon, chardonnay) do crvenih (baršunasta crna, frankovka plava),  a desna obala Save obuhvaća vinorodni revir Bizeljsko-Sremič. 

Foto: Nikola Zoko

Što je toliko posebno u Kleti Krško i zašto je ona idealno mjesto za vinsku degustaciju? 

Povijest ispričana u čaši vina!  Prepustite se degustaciji vina obilazeći podrume koji će vas ostaviti bez daha!  Proći ćete kroz gotovo stoljetnu povijest, otkrivajući stari dvorski podrum koji priča zanimljive legende. Upoznat ćete procese proizvodnje vina i njihovu posebnost na tržištu, sve začinjeno gurmanskim zalogajima ovog podneblja.  Kad krenete u vinsku avanturu u ovoj Kleti, degustacija počinjete s pjenušcem  Turn Gourmet Brut natur. Turn (brend lansiran u ovoj kleti 2020.godine) je etiketa inspirirana prošlošću (dvorac Šrajbarski turn) i najbolji vodič za priču koju klet ali i regija priča- od najstarijeg dijela podruma, do najnovije suvremene kušaonice potrebno je napraviti nekoliko tisuća koraka uživajući u vinu i suvremenim zalogajima koji vas čekaju na određenom dijelu kleti. Završna stanica svakako je boutique trgovina u kojoj ćete po povoljnim cijenama kupiti sve ono što Klet Krško ima u ponudi- čak i pomno odabrane izborne berbe! 

Foto: Nikola Zoko

Znate li da je Klet Krško dom Cvičeka?  

Posebna zvijezda Kleti Krško svakako je Cviček, savršena ravnoteža između žeđi i užitka koja u ovoj vinariji nastaje po tradicionalnoj recepturi.  Klet Krško, kao najstariji i najveći proizvođač cvička u svijetu i prva vinarija koja ga je počela puniti u boce, predstavlja i redizajn boce i etikete. Zatvoreni krug- od trsa do suvremene butelje s ovim vinom  prirodno niže razine alkohola, Cviček pozicionira na sam vrh trendy vina koja se u okviru degustacije može piti samostalno ali i u kombinaciji s mineralnom vodom. Na taj se način 'vino naših djedova' opojni spoj tradicije ovog kraja, pretvara u suvremeno osvježenje koje se može piti u svim trenucima jednog dana! 

Foto: Nikola Zoko

Izaberite svoj program degustacije! 

Degustacija u Kleti Krško, može biti Classic, Premium i Gourmet, a međusobno se razlikuju po trajanju, ali i načinu obilaska ovih podruma. U Vlassic turi vas tako čeka obilazak kleti u trajanju od dva sata, prilikom kojih ćete degustirati pet etiketa uz koje su sljubljene plate lokalno proizvedenih suhomesnatih proizvoda. Premium degustacija traje nešto dulje (2,5 sati) tijekom kojih ćete kušati čak 7 vinskih etiketa te uživati u zalogajima lokalnih proizvođača koji su svoje sireve i namaze napravili od modre frankovke, vina kojeg možete i kušati u ovom podrumu. Gourmet je program za istinske poznavatelje vina. Traje tri sata tijekom kojih ćete kušati čak 8 etiketa uz koje se sljubljuju slane i slatke delicije. U razgled podruma i ovakav način degustacije možete pozvati prijatelje te uz finu kapljicu proslaviti rođendan, godišnjicu braka, nazdraviti uspješnim poslovnim suradnjama. 

VEZANI ČLANCI: 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije