Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Kraj u kojem živi pustolovina

Gorski kotar HTZ
Foto: Bojan Haron
1/14
PR
Autor
PR članak
01.10.2015.
u 09:30

Destinacija: Gorski kotar - doživljaj koji trebaš

Planinarenje stjenovitim vrhovima, vožnja biciklom po prostranim visoravnima ili gustim šumama, šetnja uskim kanjonima planinskih potoka, veslanje po mirnim jezerima ili zapjenjenim brzacima i silazak u tamne dubine podzemlja, samo su dio onoga što možete doživjeti u Gorskom kotaru.

Svaki dan novi doživljaj

U Gorskom kotaru možete se zadržati danima, a da svaki bude potpuno drugačiji. Raznoliko prostranstvo ovog kraja nudi očaravajuću raznolikost sadržaja i doživljaja. Sišli smo s autoceste u Vrbovskom i već za par minuta smo na ulazu u zaštićeni krajobraz Kamačnik. Taj je krški planinski potok na svom kratkom putu od izvora do ušća u rijeku Dobru usjekao kanjon veličanstvene ljepote. Igra vode i stijena još je dramatičnija u Vražjem prolazu, koji se nalazi ispod Skrada.

Ovdje je kanjon dublji i uži. Potok Jasle koji teče njime oblikuje stijene u očaravajuće prizore koji su nam pristupačni zahvaljujući atraktivno napravljenoj drvenoj stazi, stepenicama i mostićima. U neposrednoj blizini se nalazi i Zeleni vir, izvor na dnu plitke spilje čiji je ulaz okružen okomitim stijenama niz koje pada slap. Krajolik kao iz bajke nastavlja se i cijelim tokom potoka Curka uz koji dolazimo do doline rijeke Kupe. Iako su i vrijeme i vodostaj još uvijek povoljni za iznimno atraktivan spust raftom ili kanuima odlučujemo se na vožnju biciklom po prostranoj dolini i njenim lijepo uređenim zaseocima. Brdskim biciklom može se proći gotovo cijeli Gorski kotar. Svoju smo vožnju nastavili oko Lokvarskog jezera, odakle se po obroncima Nacionalnog parka Risnjak penjemo do prijevoja Gornjeg Jelenja. U Fužinama se krijepimo tradicionalnim goranskim specijalitetom, štrudlom od borovnica i posjećujemo Vrelo, jednu od dvije iznimno atraktivne turistički uređene špilje.

Druga je špilja Lokvarka s koje se vidi park šuma Golubinjak, poznata po divljoj ljepoti brojnih vrtača, kamenih mostova, vrata i ostalih krških fenomena. Dan završavamo u Begovom Razdolju iznad Mrkoplja, najvišem naseljenom mjestu u Hrvatskoj. Nekom drugom zgodom sljedeći puta ćemo odavde krenuti u pohode na Bijele i Samarske stijene ili visoki greben Bjelolasice.

PET STVARI KOJE NE SMIJETE PROPUSTITI

  1. Lutanje zaštićenim krajolicima – od planinskih vrhunaca Nacionalnog parka Risnjak te Bijelih i Samarskih stijena do tajnovitih kanjona Kamačnika i Vražjeg prolaza
  2. Obilazak bajkovitih goranskih jezera i rijeka, kao i gustih gorskih šuma, uz aktivni odmor ljeti i zimi
  3. Vožnju biciklom po razgranatoj mreži biciklističkih staza od kojih se ističe Goranska biciklistička transverzala.
  4. Obilazak bogate kulturne baštine – od kaštela Zrinski u Brodu na Kupi, preko etno kuća u Delnicama, Plešcima i Brod Moravicama, do memorijalnog muzeja Ivana Gorana Kovačića u Lukovdolu
  5. Kušanje goranskih delicija spravljenih od namirnica iz šume poput gljiva, divljači i šumskog voća, od kojeg se rade i izvrsni sirupi, rakije i likeri.

JESTE LI ZNALI?

  • Da u šumama Gorskog kotara obitavaju sve tri velike europske zvijeri – vuk, medvjed i ris?
  • Da se u Gomirju nalazi najzapadniji pravoslavni manastir u Europi?
  • Da je u dolini rijeke Kupe registrirano preko 500 vrsta leptira i da se tu nalazi 60% hrvatske faune danjih leptira?
  • Da je u izvor rijeke Kupe speleoronioc Luigi Casati iz Italije zaronio do dubine od 154 m, no prava dubina izvora još uvijek nije poznata?
  • Da je područje Čabra najšumovitije područje u Hrvatskoj?

Piše: Daniel Lacko, HTZ

Želite prijaviti greške?