Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pripazite...

Konzumacija ribe u trudnoći sprečava hiperaktivnost u djece

trudnica, jelo, restoran (1)
Igro Kralj/PIXSELL
10.10.2012.
u 13:20

Ribu u trudnoći treba pomno birati, a najbolje je izbjegavati velike ribe koje najčešće sadrže velike količine žive...

 

Nađe li se riba samo dva puta tjedno na meniju trudnica, smanjuje se rizik od razvoja poremećaja pažnje ili hiperaktivnosti kod djece za 60 posto, pokazala je nedavno objavljena studija bostonskog sveučilišta, piše Daily Mail.

Međutim, znanstvenici upozoravaju da velika količina žive u određenim vrstama ribe ima suprotan učinak na impulzivnost i deficit koncentracije.

Istraživanje je provedeno na 788 djece rođene između 1993. i 1998. u Massachusettsu i njihovih majki. Majkama je uzet uzorak kose u vrijeme poroda i na temelju toga izmjerena je razina žive. Uz podatke o prehrani trudnica, oni su uspoređeni s učestalosti pojave simptoma ADHD-a.

– Važna je poruka da treba jesti ribu – kazao je voditelj istraživanja Sharon Sagiv. On smatra da bi trudnice trebale izbjegavati konzumaciju velike ribe, kao što su tuna i sabljarka jer najčešće sadrže velike količine žive. Umjesto toga trebale bi se odlučiti za bakalar ili losos.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije