Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova metoda mpo

Kontroverze izaziva začeće miješanjem gena oca i dviju majki

fetus
Arhiva VL
Autori: Sonja Hoffman, Radmila Kovačević, mvi/VLM
17.09.2012.
u 11:03

Ni zagovornici nemaju odgovor može li dijete s mješavinom gena triju osoba imati problema s osjećajem identiteta

Hoće li djetinjstvo s tri biološka roditelja u Velikoj Britaniji postati stvarnost već iduće godine? Znanstvenici su još prije nekog vremena usavršili metodu pomoću koje je, u kombinaciji dvije majke i jednog oca, moguće izbjeći nasljeđivanje mitohondrijskih bolesti, a jučer je u Velikoj Britaniji otvorena i javna rasprava o tome.

Ona, javlja Daily Telegraph, ostaje otvorena sve do 7. prosinca, nakon čega će vlasti odlučiti hoće li Velika Britanija postati prva zemlja u kojoj je moguće začeće s tri biološka roditelja. Pod povećalom britanske javnosti su posebice etičke implikacije metode u kojoj bi se medicinskim postupkom iz jajašca potencijalne majke, koja nosi defektne mitohondrije, izvadila jezgra te se usadila u jajašce donorice sa zdravim mitohondrijima. Zatim bi se to jajašce oplodilo spermom oca, a embrij na kraju usadio u maternicu majke.

Iako jezgra jajašca sadrži glavninu genetskog materijala, pa bi buduće dijete puno više povuklo na majku nego na donoricu, nezaobilazna je činjenica da bi ipak nosilo genetsku mješavinu triju osoba koja bi se, pritom, i dalje nasljeđivala.

Majka "jača" od donorice

I najveći zagovornici te metode u Britaniji priznaju da tapkaju neoznačenim teritorijem te da balansiraju između želje da se pomogne obiteljima i bojazni da bi se postojanje "trećeg roditelja" moglo negativno odraziti na djetetov osjećaj identiteta. Oko medicinskog postupka stvaranja embrija s genima triju roditelja, koji bi djetetu osigurao budućnost bez rizika neke od pedesetak ozbiljnih bolesti (od sljepoće do distrofije mišića, primjerice), za mnoge hrvatske stručnjake nema dvojbi. Pod uvjetom da je metoda dobro ispitana i, dakako, da se rađaju zdrava djeca. Smatraju da bi ona i dalje bila biološki puno više dijete majke čija je jezgra (naročito fizički), nego žene od koje potječe ostatak jajne stanice s mitohondrijima.

- Ta je metoda, međutim, za hrvatske prilike tek budućnost na koju ćemo čekati ioš neko vrijeme - kaže prof. dr. Josip Đelmiš, pročelnik Zavoda za perinatologiju u Petrovoj bolnici u Zagrebu. - Sam postupak izdvajanja jezgre je vrlo kompliciran, a moglo bi se reći i da beba praktički nema tri biološka roditelja budući da je genetski sadržaj najvećim dijelom upravo u jezgri. Što se, pak, tiče etičkih dvojbi, one mogu biti prisutne, kod onih koji ih imaju, u sličnoj mjeri kao u slučajevima donacije jajnih stanica ili spermija. Osobno, mogu samo pozdraviti sve što će eliminirati neke ozbiljne bolesti - stav je dr. Đelmiša.

A dr. Erden Radončić koji se bavi medicinski pomognutom oplodnjom također ističe da je riječ o metodi koja je za Hrvate još daleka budućnost.

– Jezgra jajne stanice nosi oko 70 posto genskog materijala, a mitohondrijski dio svega 30 posto – istaknuo je Radončić.

Ova je metoda još i u Britaniji u eksperimentalnoj fazi, no s obzirom na to da je riječ o zemlji koja prednjači u genskim istraživanjima, ne čudi da je se pokušava zakonski progurati.

Liberalni zakoni

– Britanci imaju jako liberalan zakon o MPO-u, a žele li ostati prvi u istraživanjima takav bi im zakon išao u prilog – prokomentirao je Radončić. Istaknuo je i da, kada je riječ o samoj metodi, etičkih dvojbi može biti kao i kada je riječ o kloniranju, no ako je riječ o uklanjanju uzroka bolesti, u samoj metodi ne vidi ništa sporno. Upitno je ipak, upozorava, kolikom će broju žena to pomoći jer "pogreške" na jajnim stanicama ne moraju biti trajno stanje.

– Jajne stanice nastaju generacijski (od jedne nastanu dvije, pa četiri...) i zna se dogoditi da cijela jedna generacija ima grešku, ali i da ona jednostavno nestane.

 

>>"Najveći strah? Da ćemo jednom biti starčići koje nema tko obići"

Komentara 5

PA
pancake
13:47 17.09.2012.

još samo da nađu načina da se izbjegnu oštećenja tijekom poroda..... recimo rigoroznim kaznama za odgovorne

PN
premda_nije
14:16 17.09.2012.

A Mengeleu su prigovarali da je bio nadčovjek-nečovijek! Izgleda da nam se priprema u američkoj verziji pseudoznanosti pojava najvećeg fašizma u povijesti čovječanstva. Za ove koji stižu, Hitlerovi ludi rasni znanstvenici očito su bila "mala djeca"!

IS
istima
15:56 17.09.2012.

Hmmm....... dvije mame jedan tata..... uopće ne zvuči loše....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije