Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zauvijek žena

Kontrolirana menopauza za bolji život

zdravlje
Mišo Lišanin
27.06.2011.
u 15:47

Promjena ženskog tijela iz forme zamamne kruške u oblu jabuku nakon što zađe u zlatne godine ne znači nužno i manje kvalitetan život

Koje su to ženske ‘zlatne’ godine? Do kada su žene žene i koje je vrijeme kada ženstvenost gasne? Odgovore na ta pitanja potražila je svaka žena ispraćajući četrdesete i strepeći nad brojkom pet jer ona, prema stereotipnim mišljenjima, ujedno i znači kraj svježine, mladosti i svih atributa na koje su žene do tada bile ponosne. 

Događa se i meni?!  

Menopauza, tema o kojoj su tek slušale od starijih prijateljica i majki, sada se događa njima. Mladalačka vitalnost i vitkost vrlo često nestaje jer sa zadnjom mjesečnicom prestaje i fiziološka funkcija jajnika, a u ženinu organizmu cijeli niz sustava počinje raditi na drukčiji način. Razlog je nedostatak estrogena, zbog čega se vidljivo mijenja distribucija masnog tkiva i tjelesna težina. 

Strukić više neće biti poput onog mladenačkog – kao u osice – jer se masno tkivo počinje gomilati, u većini slučajeva, oko struka. Žene dobivaju na težini – otprilike jedan kg na godinu. Većina dobivenih kilograma ‘slaže’ se na trbuhu, stražnjici, oko bokova... 

Generalizirati se ne može jer je nakupljanje masti podložno individualnim razlikama. Neke će žene u postmenopauzi dobivati na težini više od drugih; ritam povećanja tjelesne težine ovisi o velikom broju faktora. Stres može rezultirati s jedne strane smanjenjem tjelesne težine, ali isto tako kod nekih i suprotno, povećavajući apetit – “nervozno prejedanje”. 

Smireni život, djeca koja su odrasla i osnovala svoje obitelji pa više ne žive s roditeljima, mirovina, financijska “ravnoteža”, određena udobnost – sve to može pokrenuti jezičac na vagi prema nagomilavanju kalorija i povećavanju tjelesne težine.

 – S godinama se polako gubi i mišićna snaga, brže se umara, pokretljivost se smanjuje, pa tako dnevna kalorijska potrošnja postaje manja. Istodobno, unos kalorija obično raste, rezultirajući u postupnom prekomjernom nakupljanju masnog tkiva u organizmu – objašnjava prof, dr. Dražen Postružnik, specijalist ginekologije.

 Disciplinirane i odgovorne  

– Paralelno s manjkom estrogena – prirodnog hormona u žena, mijenja se i cijeli niz drugih tvari koje organizam treba za pravilno funkcioniranje svih svojih kompleksnih sustava. 

Jedan je od njih i leptin, molekula koja je izravno odgovorna za odlaganje masti u stanice. Razina leptina s godinama pada, pa tako slabi dobra kontrola odlaganja masti u tkiva. Kod žena koje primaju nadomjesnu hormonsku terapiju (estrogene), kontrola tjelesne težine lakša je i jednostavnija. Te su žene ujedno i puno discipliniranije glede tjelovježbe, unosa kalorija u tijelo, urednog načina života…. – objašnjava ugledni ginekolog, dodajući da je motivacija za hormonskim nadomjestkom paralelna s motivacijom za zdravijim načinom života što doprinosi manjom pretilošću kod onih koje uzimaju estrogen. 

No, uz uzimanje estrogena obvezno je i dodavanje gestagena koji je potreban da bi zaštitio endometrij, jedini organ koji može na preveliku količinu estrogena reagirati bujanjem i pretvoriti se u prekanceroznu promjenu i eventualni rak maternice. Gestagen prati mnoštvo nuspojava, a jedna od njih je i nakupljanje vode u tkivima, što dovodi do povećanja težine pa je stoga važna dobro izbalansirana hormonska nadomjesna terapija. Tjelesna težina nije jedini simptom karakterističan za menopauzu. 

Osteoporoza i kardiovaskularna oboljenja mnogo su važniji, ali ih žene ne primijete, jer nastaju postupno i bezbolno.

Ključne riječi

Komentara 3

BO
boston
18:18 27.06.2011.

Apple a day keeps doctor away...

OB
-obrisani-
07:37 28.06.2011.

kao da im već nije dovoljno dobro. Kad sam bi klinac govorilo se da ovaj svijet pripada Tomu Cruiseu,a da mi samo na njemu živimo.Već danas svijet pripada ženama.Kad oni mlitavci donose takve tupave zakone i pravila kao što je ženska kvota. Kao da je muškima lakše nego ženama... An apple a day keeps the doctor away,pobogu.

OB
-obrisani-
18:19 05.07.2011.

REISHI GLJIVA (GANODERMA LUCIDUM) POMAŽE I U LIJEČENJU KARCINOMA i mnogih drugih bolesti kao: glavobolje, migrene, povišeni kolesterol, želučane tegobe i čir, bolesti uzrokovane virusima i bakterijama; autoimunih bolesti, upala i tumora; u menopauzi i kod menstrualnih teškoća, proširenih vena,, astme, giht, bolesti bubrega i jetre, visok krvni tlak, dijabetes, bolesti prostate i impotencije.. te za jačanje imuniteta. Reishi je suvremenoj medicini poznata već desetljećima, kinezima već 4.000 godina, iako se nekad nije znalo za karcinome u današnjem obliku. KAVA, ČAJ, KAKAO i KAPSULE s extraktom \"gljive BESMRTNOSTI\", Ganoderma lucidum, kineski LING ZHI; japanski: REISHI, LJEKOVITA GLJIVA koja već 4.000 g. USPJEŠNO OBUZDAVA ZLOČUDNE STANICE. Facebook: Reishi Zagreb SMS 091 / 6 798 798 GanoNatura@hi.t-com.hr Dostava poštom/pouzećem (30 kn) Sve informacije o proizvodima i najvećem svjetskom proizvođaču Gano Excel možete naći ovdje: http://www.ganoexcel.com/ Kako je Reishi ljekovita protiv raka, te se i naši znanstvenici bave istraživanjima Reishija: http://hrcak.srce.hr/48448

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije