Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pitali ste doktora

Kontracepcijske pilule ne smanjuju plodnost i dovoljno ih je prestati piti par mjeseci prije željene trudnoće

Shutterstock
01.11.2022.
u 06:00

Čitateljica je na portalu Ordinacija.hr ginekologinju pitala treba li; budući da jednog dana želi imati dijete; što prije prestati piti pilule...

Pitanje: Trebam li prestati piti kontracepcijske tablete, a koje uzastopno pijem već 6 godina, s obzirom da želim jednog dana zatrudnjeti? Naime, sve više čujem da bi mi dugogodišnje uzimanje tableta moglo izazvati neplodnost, ali moja situacija je takva da sam prije 6 godina imala tumor na jajniku te mi je jajnik (lijevi) izvađen.

Po preporuci ginekologa pijem kontracepciju prvenstveno, kako je on rekao "radi održavanja rada drugog jajnika", ali također imam i dugogodišnji vezu.

Dakle, zanima me, je li takav način zbilja u redu ili s druge strane šteti mojoj plodnosti? Što bih trebala učiniti po tom pitanju? 

Odgovara: Jadranka Belan Žuklić dr.med., specijalistica ginekologije i porodništva

"Kontracepcijske tablete ne smanjuju plodnost. Ako imate više od 30 godina i jedan jajnik vam je uklonjen, bilo bi dobro da kroz godinu dana planirate trudnoću. Ako ste prije početka uzimanja kontracepcijskih tableta imala neredovite menstruacijske cikluse,  najbolji period za ostvarenje trudnoće je upravo u prvim mjesecima po prestanku uzimanja kontracepcijskih tableta i nije potrebno raditi pauzu radi "čišćenja" tijela od hormona".

Preneseno sa portala Ordinacija.hr.

Ginekologinja pokazala kako pravilno mokriti: "Sjednite na školjku kao kauboj!"


 
Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Dars
Dars
12:23 01.11.2022.

Plaćeni oglas..istina je da pilule imaju svoje nuspojave.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije