Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podiže se svijest

Kontracepcija spašava 250 tisuća života godišnje

KONTRACEPCIJA
Photos.com
12.07.2012.
u 14:52

Veća primjena kontracepcije u zemljama u razvoju u posljednja dva desetljeća smrtnost rodilja na porođaju smanjila je za 40 posto

Kontracepcijom se svake godine na svijetu spase životi četvrt milijuna žena tako što se izbjegne smrt na porođaju ili smrt zbog nestručno izvedenih pobačaja, procjenjuju britanski stručnjaci na čelu s Johnom Clelandom iz londonske škole za tropsku medicinu. Istraživanje je objavljeno uoči londonskog summita o planiranju obitelji koji organizira fondacija Billa i Melinde Gates, a čiji je cilj promovirati prava 120 milijuna žena i djevojaka na pristup stručnoj pomoći u planiranju obitelji. Studija izašla u medicinskom časopisu Lancet pokazala je da je 2008. godine u svijetu tijekom porođaja ili nestručno obavljenog pobačaja umrlo 355 tisuća žena.

– Kad bi sve žene koje žele izbjeći trudnoću uzimale kontracepciju, učestalost smrtnosti trudnica smanjila bi se za 30 posto – zaključeno je u studiji.

Veća primjena kontracepcije u zemljama u razvoju u posljednja dva desetljeća smrtnost rodilja na porođaju smanjila je za 40 posto.

U studiji se ističe i prednost za zdravlje djeteta i majke kad je riječ o planiranoj i željenoj trudnoći. Primjerice, rizik od prijevremenog poroda ili djetetove nedovoljne težine nakon što se rodi udvostručen je kada se dijete začne šest mjeseci nakon rođenja prethodnog djeteta. Također, djeca rođena do dvije godine poslije brata ili sestre pod 60 posto su većim rizikom da umru u ranom djetinjstvu nego oni koji su rođeni u razmaku većem od dvije godine.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije