Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otkrijte

Koje cvijeće pokloniti? Tajne darivanja cvijeća

cvijeće, buket (1)
Foto: Thinkstock
16.09.2013.
u 10:56

Neka cvijeće kao poklon bude izraz vaše duše. Naučite koje je cvijeće za koju prigodu...

U današnje vrijeme cvijeće za ljude ima posebno značenje, iako je sama simbolika na neki način zaboravljena. Svaki cvijet ima svoju boju, miris i dušu te nadahnjuje svakog čovjeka na ovoj planeti, bez obzira da li se radilo o umjetniku ili o piscu.

Darivanje cvijeća ide daleko u povijest, negdje između 12-tog i 13-tog stoljeća, kada je samo tumačenje cvjetnih poruka usavršeno u Kini i Japanu. Europa je upoznata s darivanjem cvijeća tek u 18. stoljeću, a najviše kako bi se izrazila ljubav.

No, kojih se to pravila moramo držati kada darujemo cvijeće nekome? Da li ste sigurni da znate odgovor na ovo pitanje?

Vjerojatno ste bili u situaciji kada ste poklonili cvijeće i našli ste se u neugodnoj situaciji; bez obzira da li se tu radilo o vrsti ili veličini cvijeća. Upravo radi toga, mi smo odlučili podsjetiti Vas na bonton darivanja cvijeća, koji će Vam zasigurno pomoći a i Vi ćete možda samo usavršiti svoje dosadašnje znanje.

Bonton darivanja cvijeća

Cvijeće ćete ponijeti na dar domaćici samo ako ste privatno pozvani. Ako je riječ o službenom pozivu, bilo na primanje, koktel ili večeru domaćici ne nosite cvijeće već joj šaljete naknadno nakon večere.

Muškarac daruje samo rezano cvijeće, nikako cvijeće u posudi. Tegle su rezervirane jedino za dar žene ženi, a i neoženjeni muškarac koji često zalazi u neku kuću, bez poziva, može se prilikom nekog događaja odužiti cvijećem u posudi.

Izbor cvijeća potpuno je prepušten ukusu darovatelja. Jedino je pravilo da to budu odabrani lijepi primjerci s dugom drškom, da se mogu bez teškoća staviti u vazu. Pravilo je da ih u buketu bude neparan broj.

Neka ograničenja pri izboru: buket sastavljen samo od crvenih ruža ili crvenih karanfila ne daruje se tuđim ženama. S obzirom na simboliku crvene boje može nastati nesporazum, i zato takve bukete rezervirajte isključivo za vlastitu ženu. Ljiljani i krizanteme drže se mrtvačkim cvjetovima i ne stavljaju se u bukete, a ljubičasto cvijeće se smatra izrazom žalosti.

Ako se u goste dolazi udvoje, cvijeće uvijek predaje muškarac. Omot od papira odstranit ćete još prije no što ćete pozvoniti, jer se može dogoditi da vam otvori sama domaćica, pa tada dolazi do neugodnog rastvaranja paketa. Držite se da gost poklanja cvijeće a ne paket, a predaja paketa prepuštena je namještenicima cvjećarne.

Cvijeće ne morate predavati osobno, možete ga uputiti i prije priredbe na koju ste pozvani, a i poslije. U tom slučaju ćete posjetnicu na kojoj se posebno ne potpisujete, nego ispisujete samo razlog ove svoje pažnje: zahvalnost ili čestitku. Na taj način možete postupiti prema domaćici nekog službenog primanja ili večere, piše Wish.hr.

Koje cvijeće pokloniti?

Orhideja – znak prijateljstva.

Žute ruže - izraz radosti, sreće i zadovoljstva prema prijateljima.

Crvena ruža – izraz ljubavi.

Suncokret – odanost i zajedništvo.

Gloksinija – izraz prijateljstva i divljenje prema osobi.

Žuti tulipan – izraz za osobu koja ima „sunčano blistav i ugodan osmijeh”.

Solanum – znak je dugotrajnosti prijateljstva.

Flamingov cvijet – izraz snage i zdravlja.

Božićna zvijezda – dar novorođenom djetetu za zdravlje i sretnu budućnost.

Jagorčevina – simbol za vječnu ljubav

Dizigoteka – dar mladencima u znak njihove buduće sreće.

Ljiljani - simbol posjedovanja vrlina, simbolizira odlazak duša na drugi svijet.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije