Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opravdan strah

Kasno majčinstvo krivac za epidemiju raka dojke?

'dijete, beba, pelena, pelene, mama, majka. PHOTOS.COM'
''
16.07.2010.
u 09:12

Britanski centar za istraživanje raka otkrio je da je postotak žena oboljelih od raka dojke u dobi od 30 do 49 godina porastao čak 15 posto.

Desetljeće unatrag rizik za razvoj raka dojke tijekom cijelog života žene bio je 1:12, danas je 1:9. Prema novijim istraživanjima, javlja Daily Mail, na tu pošast otpada čak trećina karcinoma koji napada žensku populaciju.

Uzročnika te vrste raka ima mnogo, ali postaje sve jasnije da ih se ponajviše može potražiti u načinu života žena 21. stoljeća.

Britanski centar za istraživanje raka otkrio je da je postotak žena oboljelih od raka dojke u dobi od 30 do 49 godina porastao čak 15 posto za samo jednu generaciju! Ispostavilo se, također, da sve češće napada mlađe žene. Novija istraživanja sugeriraju da uzroci leže u kombinaciji faktora, u životnom stilu koji uključuje alkohol, jer alkohol povećava razinu estrogena, a on je, pak, gorivo za razvoj raka. Taj životni stil, uz alkohol, podrazumijeva i cigarete, a četvrtina britanskih školarki u dobi od 15-ak godina puši.

I ono, čini se, ključno: znanstvenica Susan G. Komen upozorava da žene koje rode prvo dijete iznad tridesete imaju dvostruko veći rizik za razvoj raka dojke od onih koje su rodile u dvadesetima.

Ključne riječi

Komentara 1

TO
torrente
10:21 24.07.2010.

kome maglu prodaju. ko zna kakav otrov izaziva taj rak ,vjerovatno nešto iz šminke.saznati ćemo za par stotina godina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije